Na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu,
26.10.2020. godine počeo je novi studijski program II ciklusa studiranja iz
oblasti "Održivi sistemi proizvodnje hrane". Ukupan broj upisanih
studenata je sedam (7).
Novi studijski program bavi se nekim od najvažnijih izazova s
kojima se čovječanstvo danas suočava. Među njima su, bez sumnje, pitanja
ishrane brzo rastuće humane populacije u vezi sa ograničenošću resursa i
dodatnih nesigurnosti u vezi s proizvodnjom i dostupnošću hrane (klimatske
promjene, degradacija neobnovljivih resursa, ekonomski i politički uticaji na
nepravednu distribuciju proizvedene hrane, zdravstvena sigurnost hrane,
itd.).
Studijski program "Održivi
sistemi proizvodnje hrane" utemeljen je učešćem Univerziteta u Sarajevu,
odnosno njegovog Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u realizaciji Erasmus+ projekta "MSc in Sustainable Food
Production Systems / STEPS" (Projekt broj: 598963-EPP-1-2018-1-AL-EPPKA2-
CBHE-JP). Projekat se realizuje kroz saradnju nekoliko
univerziteta iz zemalja sa područja Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina,
Albanija, Kosovo) i partnerskih univerziteta iz zemalja članica Evropske unije
(Grčka, Češka Republika, Rumunija).
Predloženi studijski program ima
utvrđene opšte ishode učenja utvrđene za ciklus studija (II ciklus, master) te
specifične ishode učenja utvrđene za sam studijski program.
Poznati opšti ishodi učenja za
II ciklus (master) univerzitetskog obrazovanja su:
-
znanja i razumijevanja utemeljena na proširenim i
produbljenim spoznajama stečenim na I ciklusu univerzitetskog obrazovanja koja
predstavljaju osnovu za sposobnost originalnog pristupa u razvoju ili primjeni
ideja u istraživačkom kontekstu;
-
sposobnost primjene znanja i razumijevanja te rješavanja problema
u novom, nepoznatom i multidisciplinarnom okruženju vezanom za područje
studiranja;
-
sposobnost integrisanja znanja i donošenja sudova u analizi
kompleksnih situacija, uključujući situacije sa nekompletnim ili ograničenim
informacijama;
-
izgrađena socijalna i etička odgovornost kod primjene znanja
i donošenja sudova;
-
sposobnost argumentacije, prenošenja stavova i jasnog,
nedvosmislenog zaključivanja i u specijalističkom i u laičkom okruženju
(komunikacija) i
-
vještine i navike učenja razvijene do vrlo visokog stepena
samostalnosti.
Završetkom studijskog programa
"Održivi sistemi proizvodnje hrane" magistar struke će, sa visokim
nivoom kompetentnosti, biti u stanju:
-
kritički percipirati i interpretirati koncept održivosti u
sistemima proizvodnje hrane;
-
komunicirati i promovisati održivost sistema proizvodnje
hrane kao složenog matriksa vrijednosti i ciljeva u direktnoj vezi sa životnom
sredinom, ekonomijom i društvom;
-
determinisati i funkcionalno pozicionirati sve segmente lanca
proizvodnje i distribucije hrane (od farme do stola);
-
identifikovati i kontrolisati faktore koji ugrožavaju
održivost sistema proizvodnje i distribucije hrane;
-
analizirati i sa aspekta životne sredine, ekonomske i
društvene održivosti kritički porediti alternativne i konvencionalne sisteme
proizvodnje hrane;
-
analitički interpretirati funkcionisanje agro-prehrambene
kompanije i ulogu njenih različitih odjeljenja (istraživanje i razvoj,
proizvodnja, prodaja, marketing) u rješavanju problema održive proizvodnje
hrane;
-
inženjerski uspostaviti
i voditi proizvodnju hrane u sistemima prehrambene industrije i
-
uspostaviti i
voditi sistem upravljanja i sistema osiguranja kvaliteta u kompanijama koje
proizvode hranu ili posluju s hranom.
Završetkom predloženog
studijskog programa studenti će biti u stanju samostalno osmisliti i
organizovati realizaciju jednostavnijih stručnih i istraživačkih programa i
projekata iz domena prehrambenog inženjerstva i upravljanja u prehrambenoj
industriji te samostalno pripremiti izvještaje i prezentirati rezultate ovakvih
programa i projekata. Za ove opšte kompetencije studenti će se pripremati kroz
sve predmete studijskog programa, a posebno kroz izradu svog završnog – master
rada. Na ovaj način kod studenata će se razvijati sposobnosti koje treba da vode
ka njegovoj/njenoj kompetentnosti za:
-
analitički i sintetički
pristup kod kreiranja i korišćenja strategija za rješavanje problema u
različitim kontekstima;
-
procjenu zahtjeva prakse i primjenu stečenih znanja i
vještina u praksi;
-
produbljenje znanja iz domena održivosti sistema proizvodnje
hrane;
-
timski rad i samostalno donošenje procjena i
-
primjenu osnovnih informacionih tehnologija u području
studija.
Navedeni opšti i specifični
ishodi znanja, vještina i kompetencija odgovaraju četvrtom (analizirati), petom
(procijeniti) i dijelom šestom (kreirati) nivou kognitivnih sposobnosti prema
revidiranoj Bloom-ovoj taksonomiji kognitivnih sposobnosti i obrazovnih ciljeva