Erasmus Plus
Projekt: Master studij iz oblasti "Održivi sistemi proizvodnje hrane"
Broj projekta: 598963-EPP-1-2018-1-AL-EPPKA2-CBHE-JP
Trajanje
projekta: 36 mjeseci
Koordinator
projekta: Poljoprivredni Univerzitet u Tirani, Albanija
Cilj Projekta je pokretanje novog master studija iz oblasti "Održivi
sistemi proizvodnje hrane" (akronim projekta STEPS). Studij će ponuditi
znanje o inžinjerskim i upravljačkim temama koje utiču na tranziciju sistema proizvodnje
hrane odnosno tehnološka dostignuća koja podržavaju takvu tranziciju. Konzorcij
Projekta je izbalansirano partnerstvo koje je sposobno osmisliti, razviti i
pružiti spoj modula koji se bave sistemima proizvodnje hrane iz tehničke,
ekonomske, socijalne i političke perspektive. Projektom će se uspostaviti
velika mreža učesnika kojima će se osigurati relevantnost STEPS programa
(Master studija) i imat će snažnu spremnost da vodi socijalni i ekonomski
razvoj zemalja Zapadnog Balkana.
Master studij će se baviti interdisciplinarnim i međuzavisnim
temama vezanim za ekonomičnu, ekološki prihvaćenu i društveno prihvatljivu
proizvodnju hrane visokog kvaliteta. Predloženi master studij ponudit će
fundamentalno znanje o održivim sistemima proizvodnje hrane kroz kreirane bazne
module. Osim ovoga, dvije grupe izbornih modula će biti ponuđene studentima
kako bi im se pružila napredna znanja iz domena inžinjeringa, kvaliteta i
sigurnosti hrane, odnosno iz logistike, ekonomike i okolišnog upravljanja
sistemima proizvodnje hrane.
Projekat se realizuje udruženim naporima nekoliko
univerziteta iz zemalja sa područja Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina,
Albanija, Kosovo) i partnerskih univerziteta iz zemalja članica Evropske unije
(Grčka, Češka Republika, Rumunija).
Konzorcij - pratneri u projektu: