Realizirana naučna razmjena na Instituto Superior de Agronomia (ISA), Portugal

Realizirana naučna razmjena na Instituto Superior de Agronomia (ISA), Portugal


Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu i Univerzitet u Banjoj Luci učestvovali su prošle sedmice (22.01. – 26.01. 2024. godine) u programu naučne razmjene na Instituto Superior de Agronomia (ISA) (https://www.isa.ulisboa.pt/en), Lisabon, Portugal.
Ova naučna razmjena imala je za cilj olakšati saradnju među istraživačima, te osigurati realizaciju aktivnosti koje potiču primjenu naprednih i inovativnih rješenja u poljoprivredi u Bosni i Hercegovini.
To je obuhvatalo analizu podataka provedenog eksperimenta na oglednom poligonu Butmir (tokom 2021. i 2022. godine) i pripremu istraživačkog rada o korištenju satelita i daljinskog osmatranja u upravljanju vodom u poljoprivredi, određivanje potreba za navodnjavanjem te softversko modeliranje rasta i razvoja poljoprivrednih usjeva. Pored toga, pokrenut je još jedan istraživački prijedlog, a to je procjena determinanti prihvaćanja inovacija među poljoprivrednim stanovništvom Bosne i Hercegovine.
Petodnevna naučna razmjena osmišljena je kako bi pružila priliku učesnicima da zajedno rade, diskutuju i olakšaju istraživačke aktivnosti. Među mnogim aktivnostima, učesnici su također posjetili dvije visoko inovativne kompanije. Florineve, kompanija specijalizirana za proizvodnju visokokvalitetnih hortikulturnih proizvoda, pružila je priliku učesnicima da uče od vodećih stručnjaka o tehnikama navodnjavanja koje se koriste kako bi se osigurala najbolja kvaliteta proizvoda. Druga terenska posjeta bila je Westfalia Fruit Iberia, kompanija specijalizirana za proizvodnju avokada. Na 200 ha organizirane proizvodnje avokada, učesnici su ponovno imali priliku čuti od vodećih stručnjaka o tome kako je organizirana proizvodnja i kako je razvijen potpuno automatiziran i optimiziran sistem navodnjavanja i đubrenja.
Sve aktivnosti provode se u okviru H2020 Twinning projekta SMARTWATER - Promovisanje PAMETNOG upravljanja VODOM u poljoprivredi BiH.







Za više informacija pratite: 


Objavljeno: 30.01.2024