Procesi proizvodnje, analize, uzgoj biljnih i životinjskih
kultura kroz teoriju i praksu u laboratoriji na fakultetu izgleda nešto drugačije nego je to
u svakodnevnici velikih pogona i na velikim poljoprivrednim dobrima. Studenti Poljoprivredno-prehrambenog
fakulteta Univerziteta u Sarajevu su u proteklom periodu imali priliku upoznati
teoriju u praksi i upoznati se na drugačiji način sa onim što uče kroz svoj
studijski program.
Poljoprivredno- prehrambeni fakultet je u saradnji sa
privrednicima obezbijedio studentima svih studijskih programa različite posjete
kroz stručnu ekskurziju, u zavisnosti od predmeta izučavanja određenog
programa.
Studenti prvog i drugog ciklusa odsjeka Biljna proizvodnja, Zootehnika i Ekonomika poljoprivrede i prehrambene industrije kroz svoju dvodnevnu stručnu ekskurziju posjetili su Zemljoradničku zadrugu i poljoprivrednu apoteku "AT" Donji Vakuf kao i rasadnik jagodastog voća H&H fruit kompanije HEKO d.o.o. u Bugojnu. Ribogojilište RIZ Krajina - Martin Brod je
bila naredna destinacija koja je posebno interesovala studente Zootehnike.
Drugi dan stručne ekskurzije odvojen je za posjetu Konjičkog kluba
"Jedinstvo" Bihać,
Poljoprivredne zadruge "AgroDar" i Poljoprivrednog gazdinstva "Babić”, gdje su studenti imali priliku vidjeti farmu magaraca, krava i ovaca. Zajedno sa studentima
prvog ciklusa Biljne proizvodnje, Zootehnike i Ekonomike poljoprivrede i
prehrambene industrije, posjetama su prisustvovali i studenti Prehrambenih
tehnologija drugog ciklusa, te su osim zajedničkih posjeta posebno obišli proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda “Meggle” u Bihaću, gdje su se upoznali sa svim linijama proizvodnje.
Studenti prvog ciklusa Prehrambenih tehnologija su
istovremeno putovali prema Brčkom, posjetili Peradarski kompleks
"Brovis" Visoko. Proizvodnju čaja, kafe, čokolade, kikirikija i
praškastih proizvoda su mogli bliže upoznati kroz pogone kompanije “Vispak” Visoko.
”Stari dukat” u Zenici je otvorio vrata našim studentima i profesoricama te
pokazao svoje tradicionalne načine proizvodnje kafe za bosanskohercegovačko i
inostrano tržište. “Corn flips” u Srebreniku je studentima približio
proizvodnju svojih tradicionalnih proizvoda. Naredno odredište je bio “Bosnaplod”
u Brčkom koji se bavi preradom svježeg voća, a za kraj, studenti su posjetili “Menprom”
mesnu industriju u Tuzli i Farmu Spreča.
Ovim putem se zahvaljujemo svim privrednicima koji su otvorili svoja vrata za studentsku posjetu Poljoprivredno- prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, na gostoprimstvu, praktičnim znanjima i lijepim uspomenama i iskustvima koje će studenti koristiti kroz svoje studije ali i, sigurni smo, nakon studija i na tržištu rada.