RAZVOJ SOFTVERSKE INDUSTRIJE JE VELIKA EKONOMSKA ŠANSA ZA BiH

RAZVOJ SOFTVERSKE INDUSTRIJE JE VELIKA EKONOMSKA ŠANSA ZA BiH

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u saradnji sa Udruženjem kompanija softverske industrije Bit Alijansa bilo je domaćin druge konferencije o potencijalima razvoja softverske industrije u Bosni i Hercegovini. Zbog manjka kvalificirane radne snage u softverskoj industriji Bosna i Hercegovina dnevno gubi 1,5 miliona KM potencijalnog prihoda. 

„Naša je obaveza da kroz kvalitetnu legislativu, koja uključuje adekvatna zakonska i podzakonska rješenja, politike i strategije, osiguramo razvoj informacionog društva i stvorimo što bolji ambijent za razvoj softverske industrije u Bosni i Hercegovini“, izjavio je ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, otvarajući konferenciju koja je okupila više od 500 IT-stručnjaka, univerzitetskih profesora, predstavnika svih nivoa vlasti i međunarodnih institucija. 

„Smatram da je softverska industrija u Bosni i Hercegovini odlična prilika za napredak i pozivam vas da iskoristite ovu konferenciju kako bismo nastavili razvoj ove industrije s ciljem nadjačavanja političkih problema te zajedno ponudili rješenje za problem nezaposlenosti građana Bosne i Hercegovine“, izjavila je američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack.  

„Javnost često ne zna koliko posla postoji u ovoj industriji te da četvrta digitalna revolucija donosi nove poslove, a mi to moramo iskoristiti“, rekao je Haris Memić, predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse, i istakao da bi „softverska industrija mogla biti na vrhu liste bh. izvoznika već za tri godine ukoliko u saradnji sa predstavnicima vlasti i akademske zajednice danas provedemo predstavljene planove.“ 

Bliskom saradnjom predstavnika vlasti, univerziteta i Bit Alijanse u septembru ove godine upisat će se stotine studenata na dvogodišnji IT-smjer koji će biti prvi put uveden u bh. visokoškolske ustanove. Na ovaj način softverska industrija će u relativno kratkom roku osigurati odgovarajuću radnu snagu. Potrebno je dodatno raditi na ohrabrivanju i prekvalifikacijama potencijalnih developera.    

Bosna i Hercegovina se može ugledati na zemlje regiona. Bugarska je iskoristila nedostatak softverskih inženjera na svjetskom nivou i privukla unosne poslove koji su doveli do godišnjeg rasta od 17%. Predsjednik Upravnog odbora IKT klastera Bugarska Peter Statev najavljuje veću ulogu umjetne inteligencije (AI), Big data (BD), Cloud servisa, te potrebu transformacije u bliskoj budućnosti. „Postoji samo jedan način da se pripremimo, a to je inteligentna specijalizacija u ekonomiji, veća ulaganja u modernizaciju obrazovnog sistema, cjeloživotno učenje i prekvalifikacija radne snage, uz jednostavne zakone i povoljne poreze“, rekao je Statev. Dodao je da BiH ima jednaku šansu kao i Bugarska da privuče višemilionske projekte. 

„Svjesni smo činjenice da ogromnim izazovima koje softverska industrija u Bosni i Hercegovini postavlja pred obrazovanje Univerzitet u Sarajevu može odgovoriti obrazovanjem IT-stručnjaka kroz posebno razvijene programe“, istakao je u svom obraćanju rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj, te podsjetio na aktivnosti koje je Univerzitetu u Sarajevu poduzeo, kao što su pokretanje postupaka dobijanja saglasnosti za dva stručna studija u trajanju od dvije godine i to studij „Informacione tehnologije“ na Prirodno-matematičkom fakultetu i stručni studij „Razvoj softvera“ na Elektrotehničkom fakultetu. „Ovo je pravi odgovor na ogromnu potrebu tržišta rada za informacionim stručnjacima i prilika za srednjoškolce ali i sve one kojima stečene kvalifikacije nisu atraktivne na aktuelnom tržištu rada da kroz dvogodišnje obrazovanje steknu znanja i vještine koje će im pomoći da dođu do posla i svojim radom upravljaju svojim životom“, istakao je rektor Škrijelj, te dodao da napor koji Univerzitet u Sarajevu čini u nastojanju da odgovori zahtjevima tržišta rada u pogledu obrazovanja, u prvom redu kvalitetnih, kompetentnih informacionih stručnjaka, treba biti praćen i adekvatnim ulaganjima u razvoj Univerziteta u Sarajevu.

Na konferenciji su prezentirani dosadašnji rezultati i aktivnosti realizirane u svrhu osnaživanja softverske industrije u BiH, te se ukazalo na izazove koji stoje pred industrijom sa potencijalom otvaranja 6.000 radnih mjesta. Također, ovom prilikom potpisan je i Memorandum o međusobnoj saradnji između Ministarstva komunikacija i prometa BiH i Udruženja Bit Alijansa za informacione tehnologije.

Udruženje IT-kompanija Bit Alijansa je spremno pomoći savjetima kao i konkretnim aktivnostima. Svjesni su da pozitivni pomaci usmjeravanja energije u brzorastuću softversku industriju, koja otvara nova radna mjesta, ne moraju uključivati finansijski aspekt. 
 

Objavljeno: 11.05.2018