OSVRT STUDENATA NA REALIZOVANU TERENSKU NASTAVU U GRADAČCU I SREBRENIKU

OSVRT STUDENATA NA REALIZOVANU TERENSKU NASTAVU U GRADAČCU I SREBRENIKU


Terenska nastava kao imperativ kvalitetnog obrazovanja




Slijedeći visoke globalne standarde i trendove savremenog obrazovanja, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu uobičajno organizira različite oblike terenske nastave za svoje studente, I i II ciklusa studija.
Tako su 10. maja 2018. studenti II i III godine studijskog programa Voćarstvo i vinogradarstvo, I ciklusa studija, te studenti studijskog programa Voćarstvo, II studijskog ciklusa, u okviru svoje redovne terenske nastave, posjetili voćarske i vinogradarske zasade, odnosno proizvodne pogone i objekte, na području Gradačca i Srebrenika.

Učenje izravno od proizvođača

Uz mentorstvo prof. dr. Pakeze Drkenda, prof. dr. Fikrete Behmen i mr. Osmana Musića, asistenta za naučnu oblast voćarstvo, te doc. dr. Mersije Delić, predmetne nastavnice za naučne oblasti vinogradarstvo s ampelografijom, studenti su imali priliku izravno učiti od stručnog osoblja u Voćnom rasadniku Srebrenik, ali i od uposlenika na intenzivnom zasadu jabuke Ahmeda Pašalića u Donjem Lukavcu, intenzivnom zasadu šljive Raifa Čolića u Mionici, vinograda Fahrije i Sejfudina Nukića u Špionici, te VIP-PMG zadruge u Gradačcu.
Studente je posebno dojmio vinograd na sjeveru Bosne, sa svojim vinskim sortama: burgundac, chardonnay, riesling rajnski i sauvignon.



Studenti oduševljeni praktičnom nastavom izvan učionice



Nahid Jusupović, student II godine I ciklusa studija, raduje se ovakvom obliku nastave i učenja.
„Zapravo smo shvatili kako se ipak može pristojno živjeti od biljne proizvodnje, čak i kod nas. Upoznali smo ljude od kojih možemo puno naučiti, u praksi. Posebno mi je zanimljiv vinograd, sa svojim sjevernim sortama, koje zahtijevaju posebnu njegu“, kaže Jusupović.
Također, niti Džejrana Bajrami, studentica III godine I ciklusa studija, ne krije svoje zadovoljstvo stručnim posjetama.
„Kada idete putem koji volite, onda terenska nastava samo uveća tu ljubav. Nova poznanstva, te uspjeh ljubitelja voćarstva i vinogradarstva, dodatna je motivacija, za lično usavršavanje. Svaka dodatna posjeta korak je više ka postizanju cilja.“, kaže Bajrami.
Dino Beširević, student II ciklusa studija, ističe važnost stvarnog stanja na zasadu, s kojim se proizvođač, ali i student, trebaju suočiti i na čemu treba učiti.
„Iako se proizvođači iznimno trude, pojava pomoloških bolesti je nažalost ponekad neizbježna, a protiv kojih se ipak vrlo dobro bore. Kao grupa studenata, ponudili smo odgovore o kojim oboljenjima bi se moglo raditi, u konkretnim slučajevima, i to smatram našim uspjehom studiranja na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu.“, zaključuje Beširević.



Studenti od koristi, budući poduzetnici



Da bi sve posjete voćarskim i vinogradarskim zasadima, odnosno proizvodnim pogonima i objektima, na području Gradačca i Srebrenika, protekle što kvalitetnije, pobrinuli su se i studenti II ciklusa studijskog programa Voćarstvo Zuhdija Omerović i Izudin Terzić, koji dolaze upravo iz ovih krajeva.

(Nihad Penava)

Objavljeno: 04.07.2018