Prof.dr. Irzada Taljić i asistentica Aida Softić, MA su danas na Svjetski dan hrane održale Javno predavanje na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Svjetski dan hrane se obilježava 16.oktobra na dan utemeljenja Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda- FAO.
Ovogodišnji Svjetski dan hrane je ujedno 80. godišnjica postojanja Organizacije za hranu i poljoprivredu- FAO.
Svake godine se napravi novi vizual i novi slogan i ove godine glasi: Ruku pod ruku za bolju hranu i bolju budućnost! Svjetski dan hrane nas podsjeća da svojim postupcima izravno oblikujemo svijet u kojem živimo te naglašava važnost saradnje u stvaranju pravednijeg, uključivijeg i održivijeg poljoprivredno-prehrambenog sistema koji će svima osigurati dovoljnu količinu sigurne i nutritivno bogate hrane.
Svjetski dan hrane govori o raznolikosti, ishrani, pristupačnosti, dostupnosti i sigurnosti hrane.
Potreba za hranom je osnovna ljudska potreba.
Prije hrane su potreba za zrakom i vodom.
Svako treba imati pravo na adekvatnu hranu.
Ljudska potreba za hranom, životom i slobodom, poslom i edukacijom su prepoznati u Univerzalnoj deklaraciji ljudskih prava i dva pravno obavezujuća međunarodna pakta.