Aktivnosti u sklopu projekta "Pametni sistemi u poljoprivredi – odgovor izazovima 21.stoljeća"

Aktivnosti u sklopu projekta "Pametni sistemi u poljoprivredi – odgovor izazovima 21.stoljeća"


Tim Univerzitet u Sarajevu - Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, u sastavu prof. dr Teofil Gavrić, prof. dr Jasmin Grahić i doc. dr Emina Sijahović, posjetio je 20. septembra 2024. godine Zemljoradničku zadrugu "Grčanka" u Gračanici i Opću poljoprivrednu zadrugu "Kapi života" u Tešnju, partnere na projektu „Pametni sistemi u poljoprivredi – odgovor izazovima 21. stoljeća“.



Obje zadruge su tom prilikom dobile paket opreme, koji uključuje po četiri meteorološke stanice, jedan laptop i jednu mobilnu laboratoriju za analizu zemljišta, u ukupnoj vrijednosti od 23.993,80 KM bez PDV-a po zadruzi.

Projekat je primarno finansiran kroz četverogodišnju inicijativu EU4AGRI, koju finansira Evropska unija. Cilj projekta „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini“ (EU4AGRI) je modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta, te podrška oporavku od krize prouzrokovane pandemijom COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Vrijednost projekta iznosi 20 miliona eura, uz zajedničko sufinansiranje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češke razvojne agencije (CzDA).

Isti dan, meteorološke stanice su postavljene na terenu, a farmerima i kooperantima zadruga je održan trening o korištenju opreme, uz tematske radionice. Prof. dr Teofil Gavrić je održao radionicu o upotrebi robota u poljoprivredi, dok je prof. dr Jasmin Grahić kroz svoje predavanje farmerima objasnio mogućnosti i značaj digitalizacije u poljoprivredi. Doc. dr Emina Sijahović je vodila radionicu o pravilnom uzorkovanju zemljišta, savremenim metodama analize, te optimalnoj ishrani usjeva.




Agrometeorološke stanice će značajno pomoći farmerima i kooperantima zadruga u svakodnevnom radu, jer omogućavaju automatsko prikupljanje i analizu meteoroloških podataka. Tako prikupljeni i analizirani podaci mogu poslužiti za prognozu pojave bolesti i štetočina, procjenu generalnih potreba za navodnjavanjem, ali i prognozu kada je u pitanju definiranje termina prolaska pojedinih faza rasta i razvoja biljnih usjeva. Ove tehnologije farmerima daju savremene alate za prilagođavanje novonastalim uvjetima izazvanim globalnim klimatskim promjenama.





Pored toga, farmeri će, zahvaljujući mobilnim laboratorijama za analizu zemljišta, brže i lakše dobivati precizne podatke o plodnosti svojih proizvodnih parcela, što će im omogućiti da ciljano primijene neophodna đubriva. Time će se ostvariti značajne uštede u smislu smanjenja rasipanja resursa (sredstava za ishranu biljaka) i dodatno umanjiti negativan utjecaj na okoliš.





Objavljeno: 27.09.2024