TERENSKA NASTAVA - FLORISTIKA

TERENSKA NASTAVA - FLORISTIKA
Floristika, nauka ljepote i ljubavi

Slijedeći visoke globalne standarde i trendove savremenog obrazovanja, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu uobičajno organizira različite oblike terenske nastave za svoje studente, I i II ciklusa studija.
Tako su 22. maja 2018. godine studenti IV semestra studijskog programa Voćarstvo i vinogradarstvo, I ciklusa studija, u okviru svoje redovne terenske nastave, iz predmeta ukrasno bilje i parkovi, posjetili botanički vrt Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, najstarije i najbogatije muzejske ustanove u državi.




Učenje izravno od profesionalaca koji svakodnevno njeguju cvijeće

Uz mentorstvo prof. dr. sc. Jasne Avdić, predmetne nastavnice za naučne oblasti floristika s pejzažnim oblikovanjem, studenti su imali priliku izravno učiti od stručnog osoblja botaničkog vrta Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, na čelu s njihovom šeficom mr. sc. Berinom Bečić, višom kustosicom.
Studente su posebno dojmile florističke kulture koje su, nakon izučavanja njihove primarne literature, knjiga prof. dr. sc. Jasne Avdić, Ukrasno bilje (2012.) i Lukovičasto cvijeće (2016.), sada uživo prepoznali i u samom botaničkom vrtu.





Studenti oduševljeni praktičnom nastavom u botaničkom vrtu

Emir Šahinović, student II godine I ciklusa studija, raduje se ovakvom obliku nastave i učenja.
„Danas smo stekli važna saznanja o botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Za nas studente je vrlo značajno da znamo samu povijest, ali i bogati fond, kako muzeja, tako i njegovog botaničkog vrta. Uprkos brojnim nedaćama, kroz povijest, muzej je uspješno opstao, do danas, koji ipak blista i krasi svojom ljepotom, te nudi cijelu paletu izuzetno vrijedne kulturne i naučne građe.“, kaže Šahinović.
Također, niti Azra Šehić, studentica II godine I ciklusa studija, ne krije svoje zadovoljstvo ovom stručnom posjetom.
„Iznimno sadržajno mjesto, koje osim prirodne ljepote, odiše i svojom povijesnom riznicom, što na nas ostavlja poseban osjećaj divljenja, ali ne treba zaboraviti važnu činjenicu da iz muzeja odlazimo bogatiji, pregrštom spoznaja.“, kaže Šehić.

(Nihad Penava)

Objavljeno: 04.07.2018