Novi Horizon Europe projekat na UNSA! SUS-SOIL: borba protiv degradacije tla u Evropi

Novi Horizon Europe projekat na UNSA! SUS-SOIL: borba protiv degradacije tla u Evropi


Novi Horizon Europe projekat na UNSA!

SUS-SOIL: borba protiv degradacije tla u Evropi

 

Univerzitet u Sarajevu (UNSA), Poljoprivredno-prehrambeni fakultet (https://ppf.unsa.ba/) i Šumarski fakultet (https://www.sfsa.unsa.ba/web/), učestvuje kao partner u međunarodnom projektu SUS-SOIL.

 

SUS-SOIL: sustainable Soil and Subsoil health promotion by implementing agroecological land use and management to enhance ecosystem services delivery for society je četverogodišnji istraživački projekt finansiran kroz Horizon Europe.


Uvodni sastanak projekta održan je u Lugo (Španija), od 2. do 4. oktobra 2024. godine. Skoro 50 učesnika iz više od 10 zemalja okupilo se u Lugu, a domaćin je bio koordinator projekta, Univerzitet u Santiagu de Compostela.

Ova inicijativa će primijeniti multidisciplinarni pristup gdje se planira kreirati 15 "Subsoil-Living Labs" za inventarizaciju, analizu i upoređivanje različitih agroekoloških praksi upravljanja pod-površinskom slojem tla (ASM). Također, inicijativa treba da obuhvati i analizu načina korištenja tla/zemljišta, te uticaja na prostorne varijacije i dinamiku podzemnih slojeva. Cilj je kombinirati najbolje ASM prakse u ruralnim i urbanim područjima u globalnom regionalnom kontekstu.

"Living Labs" će biti locirani u osam biogeografskih regija: Borealnoj, Atlantskoj, Kontinentalnoj, Alpskoj, Panonskoj, Mediteranskoj, Crnomorskoj i Anadolijskoj, širom Evrope i Sjeverne Afrike. U svakom laboratoriju će se analizirati tri relevantna tipa tla kako bi se proučio nivo degradacije, prakse za dugoročno korištenje tla i razvili idiotipovi farmi koji kombinuju različite prakse upravljanja ASM. Rezultati projekta SUS-SOIL bit će polazna tačka za podizanje svijesti među korisnicima tla/zemljiša i javnim vlastima o prijetnjama i rizicima za podzemne slojeve, podržavajući agroekološku transformaciju EU sa fokusom na podzemne slojeve i povećanje ekosistemskih usluga, promoviranje sigurnosti voda i ublažavanje klimatskih promjena u ruralnim i urbanim ekosistemima.




Konzorcij

Konzorcij uključuje 22 učesnika i 2 partnerske organizacije. Učesnici uključuju 11 visokoškolskih institucija (USC, UC, UNIPI, UTM, AUS, UNSA, UDC, UPM, CIHEAM-IAMB, CU, HU), 5 istraživačkih organizacija (ZALF, LIFEWATCH ERIC, NFC, LUKE, WETSUS), 3 tehničke i naučne podrške (VDT, VHC, PEFC), 2 fondacije i udruženja (FEUGA, AFG), 2 mala/javna preduzeća (SENSEEN, A CARQUEIXA) i 1 javno tijelo (CARM) iz 13 zemalja.
Pod koordinacijom USC-a, projekt će imati ukupne troškove od 5.997.613,75 eura, koji su u potpunosti finansirani od strane Evropske unije.

Konzorcij SUS-SOIL radit će na razvoju baze podataka za praćenje pod-površinskih slojeva tla (S-DB), koja će biti kompatibilna s bazama LUCAS i ESDAC. Pored toga, kreirat će Alat za podršku odlučivanju (S-DST) koji uzima u obzir degradaciju tla i relevantne poslovne modele, te predložiti strateški okvir za politiku upravljanja podzemnim slojevima kako bi se promovirale najbolje prakse za agroekološko upravljanje podzemnim slojevima.

 

Pratite projekt

SUS-SOIL (@SUSSOIL) / X: https://x.com/SUSSOIL 
SUS SOIL / Facebook: https://www.facebook.com/SUSSOIL 
SUS-SOIL (@sus-soil) / YouTube: https://www.youtube.com/@sus-soil 

 


Objavljeno: 11.10.2024