Ispred Agencije za razvoj i istraživanje u poljoprivredi CIRAD
(Centar za međunarodnu saradnju u poljoprivrednim istraživanjima za razvoj) i
zahvaljujući Francuskoj ambasadi u Bosni
i Hercegovini, naša studentica Amila Slijepčević, zajedno sa master studentima agronomije
(Institut Agro Montpellier – option Resources, Agrarian Systems and
Development), Emmanuel Artus i Anouk Fraisse i pod mentorstvom istraživača Claire
Bernand-Mongin i François Lerin , radi na projektu Protected Geographical
Indication (PGI) “Livno Cheese” (Livanjski Sir) and Agroecology Pathways
(Bosnia & Herzegovina).
„ Veoma sam sretan imati priliku doći u Bosnu i Hercegovinu i raditi ovakav
tip istraživanja, zajedno sa kolegicama i uz podršku
Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu“ (Emmanuel)
Svrha projekta je shvatiti značaj proizvodnje Livanjskog sira, shvatiti kakav
utjecaj imaju klima i geografski položaj područja na kojem se proizvodi
Livanjski sir. Zadatak je analizirati cjelokupan proces proizvodnje sira, što
uključuje analizu primarne proizvodnje (analizu geografskih karakteristika, ishranu
životinja, dobijanje mlijeka), analizu procesa proizvodnje i analizu tržišta sira.
Uglavnom se istraživanje odvija kroz direktan razgovor sa farmerima,
proizvođačima i uposlenicima.
„Mislim da je terensko istraživanje, posjećivanje ljudi i direktni razgovor
sa njima najbolji način razumijevanja šta oni rade i sa kojim poteškoćama se
susreću, pa na taj način ovaj projekat zaista može pomoći ljudima.“ (Anouk)
Istraživanje je počelo u aprilu a završit će krajem septembra nakon čega
slijede javne prezentacije o rezultatima istraživanja.
„Ovom prilikom prenosim pozdrave farmera te uposlenika prehrambenog sektora
iz Livna, Kupresa i okoline, uposlenicima Fakulteta sa kojima dijele lijepe
uspomene, partnerstva i saradnju. Osim toga, u svoje ime i ime kolega iz
Francuske, Emmanuel i Anouk, zahvaljujem se svim domaćinima i ljudima koji su
bili spremni izdvojiti svoje vrijeme za razgovor sa nama, onima koji su nas
ugostili i otvorili vrata svojih domova, farmi i proizvodnih pogona. Veliko
hvala profesorima Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu
koji su u svakom trenutku spremni pomoći. Radujem se nastavku projekta i na
kraju zajedničkoj prezentaciji sprovedenog istraživanja.“ (Amila)


