Studentica Poljoprivredno-prehrambenog fakutleta na projektu istraživanja utjecaja geografskih indikacija na proizvodnju i tržište Livanjskog sira

Studentica Poljoprivredno-prehrambenog fakutleta na projektu istraživanja utjecaja geografskih indikacija na proizvodnju i tržište Livanjskog sira


Ispred Agencije za razvoj i istraživanje u poljoprivredi CIRAD (Centar za međunarodnu saradnju u poljoprivrednim istraživanjima za razvoj) i zahvaljujući Francuskoj ambasadi u  Bosni i Hercegovini, naša studentica Amila Slijepčević, zajedno sa master studentima agronomije (Institut Agro Montpellier – option Resources, Agrarian Systems and Development), Emmanuel Artus i Anouk Fraisse i pod mentorstvom istraživača Claire Bernand-Mongin i François Lerin , radi na projektu Protected Geographical Indication (PGI) “Livno Cheese” (Livanjski Sir) and Agroecology Pathways (Bosnia & Herzegovina).



„ Veoma sam sretan imati priliku doći u Bosnu i Hercegovinu i raditi ovakav tip istraživanja, zajedno sa kolegicama i uz podršku Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu“ (Emmanuel)


Svrha projekta je shvatiti značaj proizvodnje Livanjskog sira, shvatiti kakav utjecaj imaju klima i geografski položaj područja na kojem se proizvodi Livanjski sir. Zadatak je analizirati cjelokupan proces proizvodnje sira, što uključuje analizu primarne proizvodnje (analizu geografskih karakteristika, ishranu životinja, dobijanje mlijeka), analizu procesa proizvodnje i analizu tržišta sira. Uglavnom se istraživanje odvija kroz direktan razgovor sa farmerima, proizvođačima i uposlenicima.




„Mislim da je terensko istraživanje, posjećivanje ljudi i direktni razgovor sa njima najbolji način razumijevanja šta oni rade i sa kojim poteškoćama se susreću, pa na taj način ovaj projekat zaista može pomoći ljudima.“ (Anouk)




Istraživanje je počelo u aprilu a završit će krajem septembra nakon čega slijede javne prezentacije o rezultatima istraživanja.


„Ovom prilikom prenosim pozdrave farmera te uposlenika prehrambenog sektora iz Livna, Kupresa i okoline, uposlenicima Fakulteta sa kojima dijele lijepe uspomene, partnerstva i saradnju. Osim toga, u svoje ime i ime kolega iz Francuske, Emmanuel i Anouk, zahvaljujem se svim domaćinima i ljudima koji su bili spremni izdvojiti svoje vrijeme za razgovor sa nama, onima koji su nas ugostili i otvorili vrata svojih domova, farmi i proizvodnih pogona. Veliko hvala profesorima Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koji su u svakom trenutku spremni pomoći. Radujem se nastavku projekta i na kraju zajedničkoj prezentaciji sprovedenog istraživanja.“ (Amila)

 

 






Objavljeno: 26.08.2024