Posjeta ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS oglednom poligonu Butmir

Posjeta ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS oglednom poligonu Butmir

Ministrica prof. dr. Adna Mesihović, zajedno sa svojim saradnicama, posjetila je Poljoprivredno dobro Butmir i obišla Centar za biljne i genetske resurse. Ovaj centar, pod vodstvom doc. dr. Jasmina Grahića, djeluje u sklopu Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu.
Centar, smješten u Butmiru, obuhvata ogledni poligon od sedam hektara i tri laboratorije. Njegova misija je prikupljanje i analiza sjemena autohtonih kultura, uključujući tkivne i virusne analize. Banka biljnih gena, nastala kroz projekt “Seednet” prije petnaest godina, čuva više od hiljadu uzoraka, od kojih je 550 lokalnih sorti, poput dvije autohtone sorte heljde i petnaestak sorti graha.
Laboratorija za molekularne analize unutar centra istražuje gene odgovorne za specifične arome i identifikuje kultivare za nove sorte, dok se DNK analize koriste za otkrivanje duplikata sjemena i bolesti specifičnih za određene sorte.
Na oglednom poligonu Butmir nalazi se i Laboratorija za poljoprivredne mašine, ovlaštena za testiranje i izdavanje certifikata o tehničkoj ispravnosti mašina za fitofarmaceutska sredstva. Ova laboratorija pruža podršku farmerima, posebno izvoznicima, te služi kao nastavna baza za studente, uključujući obuku traktorista.
“Posjeta Poljoprivrednom dobru Butmir ima izuzetnu važnost za našu poljoprivrednu zajednicu i naučno-istraživačke aktivnosti u Bosni i Hercegovini. Centar za biljne i genetske resurse, predstavlja ključnu instituciju za očuvanje i unapređenje autohtonih biljnih sorti koje su od velikog značaja za našu poljoprivredu i biodiverzitet. Ovdje se sprovode vitalna istraživanja koja doprinose razvoju novih, otpornijih sorti i unapređenju poljoprivredne prakse. Ova posjeta potvrđuje našu posvećenost daljem razvoju i podršci poljoprivredim istraživanjima, studentima i naučnoj zajednici, kao temelju ekonomskog napretka i održivog razvoja naše zemlje.”


Objavljeno: 28.05.2024