ODRŽAN PRVI URBAN AGRI FEST

ODRŽAN PRVI URBAN AGRI FEST

U organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i projekta Razvojne agencije Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH) “Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim supstancama – POPs”, kojeg finansira Ambasada Švedske u BiH, u subotu je 6. maja 2023. godine održan prvi „Urban Agri Fest“.  Manifestacija je organizirana sa jasnom porukom svim građanima o važnosti očuvanja zdravog tla, održive upotrebe pesticida, a sve u korist zdravlja ljudi i zaštite okoliša.



O tome koliko je navedena tematika aktuelna govori i broj partnerskih organizacija i institucija koji su podržali održavanje navedene manifestacije: Švedska razvojna Agencija (SIDA), EkoPak doo, Općina Novo Sarajevo i Juice&Smoothies.

Posjetioci manifestacije su imali priliku da po prvi put vide koncept Otvorenog kampusa, kampusa koji je otvoren javnosti i za kojeg se zalaže Univerzitet u Sarajevu već duži period, kroz niz organiziranih aktivnosti – od sajma poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, sadnje jagoda, pa do Virtual reality igraonice; za svaki uzrast je bilo prikladnih aktivnosti!



Pored sve važnije tematike zaštite okoliša, Urban Agri Fest je imao za cilj i promoviranje samozapošljivosti. Na sajamskom dijelu ovog događaja, posjetioci su imali priliku da vide 20 izlagača, alumnista Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji su predstavljali svoje vlastite firme. Našli su se tu dobro poznata lica poput Plant d.o.o iz Tuzle, jednog od najpoznatijih rasadnika u Bosni i Hercegovini, Fruit-Prom iz Čelića ili Malak Farme, ali isto tako i manji biznisi poput Sherbetlook, Dermalab, Mystica ili Jestivi buketi Edita. Na sajmu su svoje proizvode prezentirali Es-Komerc doo, Mali farmer, Gazdinstvo Semić „Moj Sok“, DA- Pet Care, Agroprojektiranje, SemAgri doo, Promelem, Greens, Kapak, diVision Agro, Dcrisp, Ponorac i Zeleni staklenik. Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu je na ovaj način i pružio podršku sadašnjim i bivšim studentima i pokazao da postoje mnoge, uspješne, bosansko-hercegovačke poslovne priče.





U sklopu ovog događaja je organizirana i izložba radova od otpadne plastike i materijala koju su pripremili studenti Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, a koja je privukla pozornost svih generacija.

Na desetine najmlađih uživali su u radionicama za male baštovane, gaming ostrvu, predstavi "Čarobno drvo", u režiji Belme Lizde-Kurt, a  koju su izveli mladi glumci. Posjetioci su mogli degustirati zdrave napitke i jela koje su spremili studenti odsjeka Prehrambene tehnologije, smjerova Prehrambene tehnologije i Nutricionizam, saznati kako se proizvode gljive i microgreens-i, pogledati kako se od reciklirane plastike izrađuju privjesci i saksije na 3D štampaču, saditi svoje prve jagode u saksije, upoznati se sa značajem reciklaže na radionici koju je organizovao Ekopak, ispratiti prezentovanje inovativnih ideja za poljoprivredni i prehrambeni sektor na AgrIN takmičenju, ali i saznati više o UNDP projektima "Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađivačima u industrijskom i sektoru opasnog otpada" i "EU4Agri".






































Objavljeno: 10.05.2023