BUGI, WESTERN BALKAN URBAN AGRICULTURE INITIATIVE

BUGI, WESTERN BALKAN URBAN AGRICULTURE INITIATIVE

 

Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu provodi EU projekat
Poljoprivredno-prehrambeni fakulter Univerziteta u Sarajevu je druga institucija iz Bosne i Hercegovine koja je dobila i koordinira Erasmus+ CBHE projekat. Riječ je o projektu „BUGI, Western Balkan Urban Agriculture Initiative”. 

Ciljevi  projekta su:
- Razvijanje studijskog programa za II ciklus studija, kao i programa cjeloživotnog učenja, iz Urbane poljoprivrede u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu.
- Jačanje kapaciteta Univerziteta/Fakulteta partnerskih zemalja Zapadnog Balkana.
- Razvijanje interdisciplinarnog pristupa u viskokom obrazovanju.
- Projektom je planirana implementacija Distance learning edukacije za studente.

Direktni proizvod projekta je modernizacija nastavnog progama čime bi se povećava konkurentnost Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta nuđenjem novih i modernih studijskih programa u poljoprivrednoj nauci, kao i razvoj poduzetničkih kompetencija kod studenata u zemljama Zapadnog Balkana.

Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu je okupio konzorcij za realizaciju projekta kojeg čine 8 univerzitetskih timova iz 6 zemalja.
Konzorcijski partneri iz EU su:
- Univerzitet u Bologni (UNIBO) – Odjel za poljoprivredne nauke (DipSA), Italija
-  South-Westphalia Univerzitet za primjenjene nauke (SWUAS), Njemačka
- Univerzitet u Ljubljani (UL) – Biotehnički fakultet (Odjel za poljoprivredne nauke), Slovenija.

Uz spomenute partnere iz EU zemalja u konzorciju su dva univerziteta sa Kosova (Univerzitet Peć i Univerzitet Priština), Univerzitet Donja Gorica iz Crne Gore.  Iz Bosne i Hercegovine u konzorciju je osim nositelja projekta (Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta) i Univerzitet Džemal Bijedić iz Mostara.  Projekt će trajati 36 mjeseci (15.10.2017. - 15.10.2020.).

U cilju realizacije projekta na Biotehničkom fakultetu Donja Gorica (Crna Gora) je u decembru 2017. godine (11. 12.2017.) održan i prvi sastanak konzorcija  na kojemu su partneri  dogovorili daljnje korake u provedbi projekta.
 

U prostorijama Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu je 27.12.2017. godine održan prvi sastanak projektnog tima Univerziteta u Sarajevu. Sastanku su, osim predstavnika Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, prisustvovale i kolege sa Građevinskog, Elektrotehničkog, Prirodno-matematičkog i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.


Više informacija o BUGI projektu biće dostupno na web stranicama projekta www.bugi.unsa.ba.

 

Objavljeno: 20.01.2018