U BRČKOM POČELO OCJENJIVANJE NAJBOLJIH SUDŽUKA IZ BIH I ZEMALJA REGIJE

U BRČKOM POČELO OCJENJIVANJE NAJBOLJIH SUDŽUKA IZ BIH I ZEMALJA REGIJE


U Brčkom je danas počela priprema za održavanje Prvog međunarodnog festivala sudžuke pod nazivom „Sudžuka fest“, kojeg organizuje “Voćni klub”. Festival za cilj ima promociju sudžuke, kao jednog od najprepoznatljivijih mesnih prerađevina u našoj zemlji. Važnost ovog događaja prepoznala je i lokalna zajednica Brčko Distrikta.



Na festivalu sudžuke učestvuje oko 30 proizvođača iz BiH i zemalja okruženja, koji su dostavili oko 50 uzoraka sudžuke. Podršku manifestaciji pružio je Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, a profesorica Sabina Operta, predvodila je ekipu koja je ocjenjivala kvalitet sudžuke.

– Kvalitet podrazumjeva fizikalno-hemijske osobine, mikrobilošku ispravnost i senzorni kvalitet. Ono što ćemo mi danas raditi jeste da ćemo ocjenjivati senzorni kvalitet sudžuke. To je ono što podrazumjeva sve što običan potrošač može i sam prepoznati kod bilo kojeg proizvoda kojeg kupuje, a to su njegov izgled, boja, kod sudžuka je bitan izgled presjeka kobasice. Tu su miris, okus i aroma – dodaje Operta.

Cilj je izabrati najbolju sudžuku, a bit će ispitane i fizikalno-hemijske karakteristike dostavljenih uzoraka. Osim promocije ovog mesnog delikatesa, koji je sastavni dio trpeza u BiH, ovaj festival poslužit će i kao dobra prilika za stvaranje pozitivne konkurekcije između proizvođača. Festival je i dobra prilika da vidimo stvarni sastav sudžuka koje svakodnevno konzumiramo. Dobra je prilika i za promociju domaćih proizvoda.

– Vrlo često se vodimo time da je proizvod koji je došao odnekud drugo puno bolji, pri tome ni svjesni nismo potencijala kakav mi imamo. Potrošači u današnje vrijeme kriza traže jeftino, a to vrlo često nije povezano sa kvalitetom – naglašava Muhamed Brka, dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta UNSA.

Ideja za festival sudžuke potiče iz radicije Brčkog, koji je imao vrlo jaku mesno-prerađivačku industriju, ali i takozvane male prerađivače mesa, kaže Savo Lukić, predsjednik „Voćnog kluba” Brčko, koji je i organizator festivala.

– Ovo je prvi Međunarodni festival sudžuke koji smo organizovali da bi unaprijedili kvalitet sudžuke, da bi podstakli kroz ovo takmičenje malo i ostale proizvođače koji nisu poslali uzorke na ocjenjivanje pa se nadamo da će sljedeće godine taj kvalitet sudžuke biti daleko bolji uz pomoć struke – kaže Savo Lukić, predsjednik „Voćnog kluba” Brčko.

Za organizatore prvog međunarodnog festivala sudžuke u Brčkom pod nazivom „Sudžuka fest“ prijem je uprličio i Esad Kadrić, gradonačelnik Brčkog, koji je podržao ovu manifestaciju. Gradonačelnik je najavio da će pomoći u afirmaciji ovoga festivala i istaknuo da se nada da će festival prerasti u tradiciju.

Objavljeno: 07.02.2021