NAKON SPAŠAVANJA MEDVJEDICE KOD KREŠEVA: PROGNOZE SU LOŠE, ALI NADA POSTOJI

NAKON SPAŠAVANJA MEDVJEDICE KOD KREŠEVA: PROGNOZE SU LOŠE, ALI NADA POSTOJI


Hitnom intervencijom pomoć joj je pružio volonterski tim Veterinarskog fakuteta u Sarajevu zajedno s kolegama s Poljoprivrednog fakulteta, u čijem timu je bio i doc.dr. Vedad Škapur.

Mada, kako kaže Škapur prognoze nisu dobre, uspjeli su medvjedici pružiti adekvatnu terapiju i dati joj anesteziju. O njenom zdravstvenom stanju više će se znati sutra ujutro.
"Ona je došla iz šume sa dvoje mladunčadi. Mislim da je bila bolesna određeni period, jer je prilično smršavila i nije joj stanje kako treba. Mi smo uspjeli danas da joj damo adekvatnu terapiju, ali da budem iskren, prognoze su joj loše, jer kad divlja životinja kao medvjed ne može da se digne na noge, to je loš znak. Sklonili smo je blizu šume. Policija i lovačko društvo iz Kreševa nadzirat će cijelu noć stanje medvjedice", kazao je Škapur.

Niko ne bi bio sretniji od njega, dodaje, i od ljudi koji su cijeli dan pokušavali da pomognu medvjedici da se digne, kada bi se ona oporavila.

"U kontaktu smo i sa Federalnom upravom za inspekcijske poslove, ukoliko nedaj Bože, medvjedica premine, onda ćemo vidjeti šta ćemo s mladima. Federalna uprava ima neko rješenje u tom pravcu, pa ćemo vidjeti. Nadamo se najboljem, pomogli smo koliko smo mogli i dali sve od sebe", poručio je Škapur.
Konstatovao je kako su se i radnije dešavala uginuća medvjeda oko Kotor Varoši. Boji se kako je u pitanju trovanje...

"Strah nas je da se ne radi o nekom trovanju, da nisu u pitanju neki pesticidi koji se sad u vremenu špricanja voća koriste. U Federaciji BiH nije regulisan status interventnog tima koji bi se bavio našim nacionalnim blagom, divljim zvijerima. Mi smo, profesori s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta tražili da se to formira, nadamo se da će se to usvojiti", kazao je. (KLIX)
Objavljeno: 24.05.2020