POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENI FAKULTET OSVOJIO PRVU NAGRADU SAJMA NAUKE I INOVACIJA U SKLOPU MANIFESTACIJE „EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA“

POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENI FAKULTET OSVOJIO PRVU NAGRADU SAJMA NAUKE I INOVACIJA U SKLOPU MANIFESTACIJE „EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA“
Evropska noć istraživača je događaj koji se održava širom Evrope pod inicijativom Evropske komisije od 2005. godine kao dio FP7, a sadašnjeg Horizont 2020 programa, koji okuplja veliki broj posjetilaca i istraživača jednom godišnje, posljednjeg petka u septembru. 
Cilj Noći istraživača od 2005. godine je promocija naučnih istraživanja i karijere naučnika – istraživača, kao i podizanje svijesti kod šire javnosti o uticaju istraživanja na svakodnevni život. Promocija nauke i naučno-istraživačkog rada, u slučaju Noći istraživača podrazumijeva razne aktivnosti u večernjim satima, a težište je na predstavljanju istraživača u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju pozitivnog uticaja istraživača na svakodnevni život, te na promovisanju karijere istraživača, posebno kod mladih.




U Bosni i Hercegovini se noć nauke i istraživačkog rada održava već sedmu godinu za redom, a ove godine manifestacija je realizovana pod sloganom „Let's STEAM: Stvarajmo nove prilike“ u 10. gradova širom BiH.
Na „Noći istraživača“ u Sarajevu je i ove godine učestvovao Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, kao jedini predstavnik Univerziteta u Sarajevu  na interaktivnom sajmu nauke i inovacija u sklopu manifestacije, koji se održavao na Vilsonovom šetalištu. 
Predstavnici fakulteta u saradnji sa studentima su na sajmu prezentirali projekte iz oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poljoprivredi. Pored toga, pripremili su mnogo zanimljivog sadržaja za najmanje posjetioce sajma, uvodeći ih u svijet poljoprivrednih i prehrambenih nauka. Tako su ove godine posjetioci na štandovima PPF-a imali mogućnost da određuju sadržaj šećera u plodovima jabuka, da se upoznaju sa testovima određivanja optimalnog momenta berbe voća, posmatraju insekte pod lupom, te nauče kako biljke usvajaju vodu. Svakako najveću pažnju posjetioca privlačili su mali eksperimenti sa suhim ledom. 
U takmičarskom dijelu manifestacije, zahvaljujući zalaganju i entuzijazmu svih članova tima,  Poljoprivredno-prehrambeni fakultet je osvojio prvo mjesto. Ovo je treći put kako Poljoprivredno-prehrambeni fakultet osvaja visoke pozicije na pomenutoj manifestaciji, budući da je prethodno dvije godine uzastopno osvojio 3. mjesto za najinovativniju prezentaciju u sklopu sajma. 


 


Objavljeno: 02.10.2018