Posjetom Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu, 7.11.2025, učenici Treće gimnazije imali su priliku upoznati se s radom fakulteta obilaskom različitih laboratorija i instituta, te se detaljnije informisati o istraživanjima i praktičnim aktivnostima fakulteta.
Tokom posjete, u mikrobiološkom laboratoriju, učenici su se pod vodstvom više asistentice Berine Imamović i prof. dr Sauda Hamidovića upoznali s osnovnim mikrobiološkim tehnikama: izradom brisa, nativnog preparata i posmatranjem mikroorganizama pod svjetlosnim mikroskopom. Također su vidjeli različite bakterijske kolonije na hranjivim podlogama te dobili uvid u mikrobiom i ulogu mikroorganizama u svakodnevnom životu, stičući prvo praktično iskustvo rada u laboratoriju.
Doc. dr Arnela Okić u laboratoriju za zaštitu bilja i prehrambene proizvode predstavila je značaj hotela za insekte za biodiverzitet, kao i dijagnostički rad u identifikaciji uzročnika biljnih bolesti. Posebnu pažnju učenika privukle su molekularne metode i virološka istraživanja u okviru Gen banke Butmir.
U Laboratoriji za ratarstvo, povrtlarstvo i krmno bilje, viša asistentica dr Ćerima Zahirović Sinanović upoznala je učenike sa značajem jestivih i medicinskih gljiva za ishranu i zdravlje čovjeka. Učenici su pratili pripremu substrata od pšenične slame, dodavanje micelija, te rad u laminarnoj komori i autoklavu, koji omogućavaju aseptične uslove rada. Posebno su predstavljene gljive lavlja griva (Hericium erinaceus) i enoki (Flammulina velutipes), poznate po nutritivnim i bioaktivnim svojstvima te potencijalno povoljnom uticaju na mozak, imunitet i opšte zdravlje.
Viša asistentica Amina Stambolić
učenicima je demonstrirala metode dokazivanja prisustva čestih otrova i teških
metala, kao i primjenu otpada prehrambene industrije u sintezi novih materijala
visokih upotrebnih vrijednosti u biomedicini.
Radionica „Zelene vještine za bolju budućnost: Primjeri iz prakse – VETERANS projekt“ omogućila je učenicima, pod vodstvom stručne saradnice za kvalitet, Anamarije Jurišić, da se upoznaju s konceptom zelenih vještina, njihovim doprinosom održivosti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, inovativnim poslovnim modelima, te da interaktivno isprobaju digitalnu platformu projekta kroz kratki kviz znanja.
Posjeta je pružila jedinstven uvid
u naučni rad i praktične primjene na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu, sa
nadom da su učenici saznali mnogo novih informacija i da će ih ova iskustva
dodatno motivisati za daljnje učenje i istraživanje u oblasti poljoprivrede,
prehrambenih tehnologija i biotehnologije.