Pametni sistemi u poljoprivredi – odgovor izazovima 21.stoljeća

Pametni sistemi u poljoprivredi – odgovor izazovima 21.stoljeća


Danas je na Poljoprivredno – prehrambenom fakultetu izvršena isporuka laboratorijskog uređaja CI-340 Handheld Photosynthesis System 

 koji je nabavljen u sklopu projekta „Pametni sistemi u poljoprivredi – odgovor izazovima 21.stoljeća“. Projekat je primarno finansiran kroz EU4AGRI četverogodišnju inicijativu koji finansira Evropska unija.

Cilj projekta „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini“ (EU4AGRI) jeste modernizacije poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranja novih i zadržavanja postojećih radnih mjesta te podrške oporavku od krize prouzrokovane COVID-19 virusom u Bosni i Hercegovini. Vrijednost projekta je 20 miliona eura, uz zajedničko sufinansiranje Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češke razvojne agencije (CzDA).

Ovaj uređaj je dio opreme planirane u okviru gore navedenog projekta, čija je ukupna vrijednost 382,081.69 KM bez PDV-a, a sama vrijednost ovog uređaja sa PDV-om iznosi 49.140,00 KM.

Projektni tim koji je uključen u ovaj projekat čine uposlenici i istraživači Poljoprivredno – prehrambenog fakultata: prof.dr Hamdija Čivić, prof.dr Mirha Đikić, prof.dr Nermin Rakita, prof.dr Teofil Gavrić, prof.dr Jasmin Grahić, prof.dr Alen Mujčinović, doc.dr Emina Sijahović, doc.dr Osman Musić, doc.dr Arnela Okić i Zuhdija Omerović, MA.


Mjerač fotosintetske aktivnosti CI-340 najmanji je, najbrži i najprecizniji infracrveni analizator plina dostupan za terenska i laboratorijska mjerenja fotosinteze. CI-340 je lagan i koristi kompaktni solid-state koncept dizajna u kojem je cijeli sistem (zaslon, tipkovnica, računalo, memorija podataka, CO2/H2O analizator plina, sistem kontrole protoka i baterija) sadržan u jednom ručnom uređaju sa izdržljivim kućištem. Mjerenja fotosinteze, transpiracije, stomatalne vodljivosti i unutarnjeg CO2 mogu se provesti uz minimalnu degradaciju uzorka jer je komora spojena direktno na diferencijalni plinski analizator CO2/H2O. Kratka udaljenost između analizatora i lisne komore smanjuje mogućnost curenja, promjene vodene pare ili promjene temperature; dakle, održavanje visokog integriteta uzorka. Jedinica je dizajnirana za izvođenje nekoliko mjerenja, kao što su brzine fotosinteze, brzine transpiracije i stomatalna vodljivost, kao i za mjerenje apsolutne i diferencijalne koncentracije CO2 lista ili biljke. Korisnik također može jednostavno kalibrirati jedinicu kako bi se osigurala kvalitetna mjerenja i podaci, koji se mogu jednostavno prenijeti na računalo pomoću uključenog USB priključka.

Sa ovim uređajem Laboratorija za pedologiju, agrohemiju i melioracije, Laboratorija za botaniku i Laboratorija za molekularnu genetiku i oplemenjivanje biljaka Poljoprivredno – prehrambenog fakulteta će biti bogatija, te pružiti studentima i mladim istraživačima veće prilike za naučna istraživanja.

 








Objavljeno: 20.07.2024