FAO poručuje da je globalna zdravstvena kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 vrijeme za razmišljanje o stvarima koje istinski cijenimo, kao i o našim temeljnim potrebama.
Ovo neizvjesno
razdoblje potaklo je mnoge da obnove zahvalnost za hranu koju neki
uzimaju zdravo za gotovo, dok je drugima uskraćena.
Prema procjeni FAO-a, oko 600 miliona ljudi u svijetu gladuje, što je povećanje za 10 miliona u odnosu na 2019. godinu.
Pandemija COVID-19
mogla bi taj broj uvećati za još 83-132 miliona ljudi, ovisno o
scenariju privrednog rasta.
S druge strane, na godišnjem nivou otprilike 14% hrane proizvedene za ishranu ljudi propadne na putu od mjesta proizvodnje do faze veleprodaje. Dodatni gubici hrane nastaju u maloprodaji i u samim domaćinstvima.
FAO poziva
na globalnu odgovornost kako bi se pomoglo cijeloj
populaciji, posebno najranjivijoj, u oporavku od krize i da se
prehrambeni sistemi učine otpornijim i snažnijim kako bi se mogli
oduprijeti sve većim promjenama i klimatskim šokovima, te kako bi mogli
pružiti pristupačnu, održivu i zdravstveno ispravnu hranu za sve i
pristojna sredstva za život uposlenima u prehrambenim sistemima. To
zahtijeva bolju socijalnu zaštitu, inovacije, digitalizaciju i održive
poljoprivredne prakse kojima će se očuvati prirodni resursi na Zemlji, naše
zdravlje i klima. U tome svi imamo ulogu, i to kroz
povećavanje zahtjeva za nutritivnom hranom tako što ćemo birati zdravu hranu,
očuvanje održivih navika te pridruživanje globalnim naporima za solidarnost,
unatoč ovim neizvjesnim vremenima.
Pridružite se FAO putem zoom-a preko linka
http://www.fao.org/world-food-day