SVJETSKI DAN HRANE 2020. GODINE

SVJETSKI DAN HRANE 2020. GODINE

FAO poručuje da je globalna zdravstvena kriza uzrokovana pandemijom COVID-19 vrijeme za razmišljanje o stvarima koje istinski cijenimo, kao i o našim temeljnim potrebama.


Ovo neizvjesno razdoblje potaklo je mnoge da obnove zahvalnost za hranu koju neki uzimaju zdravo za gotovo, dok je drugima uskraćena.

Prema procjeni FAO-a, oko 600 miliona ljudi u svijetu gladuje, što je povećanje za 10 miliona u odnosu na 2019godinu.


Pandemija COVID-19 mogla bi taj broj uvećati za još 83-132 miliona ljudi, ovisno o scenariju privrednog rasta.

S druge strane, na godišnjem nivou otprilike 14% hrane proizvedene za ishranu ljudi propadne na putu od mjesta proizvodnje do faze veleprodaje. Dodatni gubici hrane nastaju u maloprodaji i u samim domaćinstvima.


FAO poziva na globalnu odgovornost kako bi se pomoglo cijeloj populaciji, posebno najranjivijoj, u oporavku od krize i da se prehrambeni sistemi učine otpornijim i snažnijim kako bi se mogli oduprijeti sve većim promjenama i klimatskim šokovima, te kako bi mogli pružiti pristupačnu, održivu i zdravstveno ispravnu hranu za sve i pristojna sredstva za život uposlenima u prehrambenim sistemima. To zahtijeva bolju socijalnu zaštitu, inovacije, digitalizaciju i održive poljoprivredne prakse kojima će se očuvati prirodni resursi na Zemlji, naše zdravlje i klima. U tome svi imamo ulogu, i to kroz povećavanje zahtjeva za nutritivnom hranom tako što ćemo birati zdravu hranu, očuvanje održivih navika te pridruživanje globalnim naporima za solidarnost, unatoč ovim neizvjesnim vremenima.

 

Pridružite se FAO putem zoom-a preko linka

http://www.fao.org/world-food-day 



 



Objavljeno: 16.10.2020