EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA 2019

EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA 2019

Ovim putem pozivamo organizacione jedinice Univerziteta u Sarajevu da uzmu učešće u Evropskoj noći istraživača, događaju koji će biti održan 27. septembra 2019. godine.

Evropska noć istraživača je događaj koji se održava širom Evrope na inicijativu Evropske komisije od 2005. godine i dio je programa Horizont 2020, koji okuplja veliki broj posjetilaca i istraživača i u osam gradova u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Tuzla, Zenica, Goražde, Bijeljina i Konjic).

Cilj Noći istraživača je promocija naučnih istraživanja kao i podizanje svijesti kod šire javnosti o utjecaju istraživanja na svakodnevni život. Promocija nauke i naučnoistraživačkog rada u slučaju Noći istraživača podrazumijeva razne aktivnosti u večernjim satima, a težište je na predstavljanju istraživača u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju pozitivnog utjecaja istraživača na svakodnevni život, te na promoviranju karijere istraživača, posebno kod mladih.

Ove godine, kroz slogan „LET’S STEAM: Stvarajmo nove prilike“, cilj je građanima Bosne i Hercegovine predstaviti planirane aktivnosti u što većem obimu. Univerzitet u Sarajevu je pozvan da bude partner u realizaciji ovog interesantnog programa u cilju predstavljanja naših aktivnosti stručnoj zajednici, mladoj populaciji potencijalnih studenata, ali i široj javnosti Bosne i Hercegovine.

Mogućnosti prezentacije su raznolike, od promocije na Sajmu nauke i inovacija, pojedinačnih aktivnosti ili pak posebno osmišljenih programa. 

Univerzitet u Sarajevu će ove godine dobiti odvojen prostor u okviru Sajma nauke, a učešće organizacionih jedinica bit će realizirano kroz interaktivne pokazne „štandove“. Ovom prilikom pozivamo organizacione jedinice da osmisle i pripreme način prezentacije svojih istraživačkih aktivnosti na ovom događaju. Online platforma za prijave učešća će biti otvorena krajem augusta, o čemu će organizacione jedinice biti blagovremeno obaviještene.

Nadamo se da ćete prepoznati značaj ove manifestacije i prilike koje ona pruža, te da ćete u okviru svoje djelatnosti i mogućnosti doprinijeti predstavljanju Univerziteta u Sarajevu na ovogodišnjoj Noći istraživača.
 

Objavljeno: 13.09.2019