MINISTRICA DILBEROVIĆ URUČILA NAGRADE NAJBOLJIM STUDENTIMA U FBiH

MINISTRICA DILBEROVIĆ URUČILA NAGRADE NAJBOLJIM STUDENTIMA U FBiH
Federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti prof.dr. Elvira Dilberović uručila je u utorak, 11.12.2018. godine, u Mostaru zaslužena priznanja i novčane nagrade najboljim studentima za izvrstan uspjeh ostvaren u akademskoj 2017./2018. godini.
Ministrica Dilberović kazala je u izjavi za medije kako joj je bilo posebno zadovoljstvo i čast zasluženo nagraditi 71 studenta.
To nisu studenti koji su imali samo odličan uspjeh i visok prosjek, to su vrlo talentirani, svestrani ljudi, angažirani u različitim vidovima društvene djelatnosti, dakle izgrađene individue, čestiti građani BiH“, kazala je Dilberović.
Naglasila je da je sada veliko pitanje hoće li oni otići ili ostati u Bosni i Hercegovini.
To pitanje će uvijek zasjeniti ovu manifestaciju, ali ja duboko vjerujem u BiH i u one koji će doći nakon mene. Nemojmo govoriti da BiH nema pameti, da nema entuzijazam, ali svi zajedno moramo raditi na tome da im pružimo najnormalnije uvjete da se dokažu u svojoj zemlji“, istaknula je ministrica.
Ocijenila je da se njena osobna viđenja napretka jedne države uglavnom temelje na kvalitetnom visokom obrazovanju, nauci i popularizaciji nauke.
Studentica na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru Nina Lončar kazala je kako joj ova nagrada puno znači.
Ovo je već druga godina zaredom da dobivam federalnu nagradu za najboljeg studenta i ovo danas je veliki događaj za mene i sve prisutne kolege. Smatram da nema većeg priznanja i mislim da je zapravo najveća čast dobiti pohvalu na razini cijele Federacije BiH“, istaknula je Lončar.
Student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Kenan Kadić smatra kako je ovaj događaj jedno veliko nagrađivanje marljivog rada i ustrajnosti.
Ovo je također i nagrađivanje želje da se u ovoj zemlji naprave promjene i da se meni i ostalim studentima da poticaj da ostanemo u BiH i da ne pratimo trend odlaska iz ove zemlje“, naglasio je Kadić.
Manifestaciju je i ove godine organiziralo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti, a studente su nominirali fakulteti koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH - univerziteti u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Bihaću, te Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar i Sveučilište u Mostaru.
Objavljeno: 19.12.2018