NAJVEĆI I NAJPRESTIŽNIJI UNIVERZITET U BOSNI I HERCEGOVINI PROMOVIRAO 5246 DIPLOMANATA I MAGISTRANATA

NAJVEĆI I NAJPRESTIŽNIJI UNIVERZITET U BOSNI I HERCEGOVINI PROMOVIRAO 5246 DIPLOMANATA I MAGISTRANATA

„Svečana promocija i dodjela diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu“ održana je u subotu 1. decembra 2018. godine u Olimpijskoj dvorani „Juan Antonio Samaranch“ u Sarajevu. Na svečanosti su prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekani fakulteta i akademija promovirali 5246 diplomanata i magistranata Univerziteta u Sarajevu.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, istakao je da je u proteklih sedam decenija Univerzitet u Sarajevu do danas promovirao više od 166 hiljada diplomanata, više od 18 hiljada magistranata i više od 3 hiljade doktora nauka, što znači da je Univerzitet u Sarajevu svojim kadrovima, odnosno njihovim idejama, doprinosom, gledištima i odnosima, obilježio čitavo jedno stoljeće bosanskohercegovačkog društva. 

„U vremenu koje dolazi očekivanja i zahtjevi društva u odnosu na univerzitete su sve veći. Zato ćemo nastojati i u budućnosti stremiti ka izgradnji društva znanja prateći sve evropske i svjetske standarde kako bi Univerzitet u Sarajevu bio još uspješnija, efikasnija i transparentnija institucija. Proces integracije koji provodimo je najznačajniji reformski program u modernoj povijesti našeg univerziteta i to je put na kojem će naša akademska zajednica zajedno sa osnivačem Kantonom Sarajevo istrajati, svjesna njegovog značaja, uprkos izazovima sa kojima se gotovo svakodnevno suočavamo”, naglasio je rektor Škrijelj.

Obraćajući se diplomantima i magistrantima na dan kada se slavi njihov uspjeh i rezultati njihovih obrazovnih nastojanja i postignuća i u času kada i zvanično postaju nosioci akademskih titula, rektor Škrijelj je u ime akademske zajednice i u svoje ime uputio čestitke i poručio im: „Budite ponosni na sebe i svoj uspjeh, jer završetkom studija vi ulazite u jedan potpuno novi svijet, svijet koji je u ovom trenutku opterećen mnogim nedoumicama i izazovima i koji od vas, imajući u vidu vaš akademski uspjeh, ima posebna očekivanja. Pozivam vas da svoja znanja i vještine, stečene na Univerzitetu, stavite u funkciju progresa i življenja temeljnih humanističkih načela.” Također, poručio je da su oni generacija koju čekaju mnogobrojni izazovi, ali i generacija koja, ako bude imala dovoljno hrabrosti, može napraviti značajna ostvarenja za naše društvo. „Kao čuvari dostojanstva svoje profesije i lideri sutrašnjice, najbitnije je da razumijete okruženje u kojem djelujete i da svoje djelovanje usmjerite ka dobru. Volite svoju zemlju, jer vi ste njena budućnost”, poručio je rektor Škrijelj.

Diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu čestitke je uputio dr. Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji je naglasio da diplomanti i magistranti moraju cijeniti znanje koje su stekli te da su oni budućnost Bosne i Hercegovine. Iskazao je i želju da se smjena generacija u državi dogodi što prije.

„Današnji dan je ustvari razdjelnica između dvije etape vaših života. Jedne studentske, koja je nezaboravna, ostaje trajno upamćena i puna entuzijazma i koja se danas završava, i druge etape, koja počinje i koja je mnogo ozbiljnija i odgovornija, ali i zbog toga izazovnija i inventivnija“, rekao je predsjedavajući Zvizdić. Dodao je da želi uputiti nekoliko poruka, od kojih je, po njemu, najvažnija da trebaju ostati svjesni činjenice da su svoje znanje i zvanje stekli na najboljem i najstarijem univerzitetu u Bosni i Hercegovini. „I da ste to stekli upornim radom, trudom, odricanjem, neprospavanim noćima i stalnim stjecanjem novih znanja, vještina i kompetencija, jer, kako reče jedan stari filozof: ‘Korijeni učenja su gorki, ali će zato plodovi biti slatki.' I zato čuvajte te vrijednosti, čuvajte dignitet vaših profesija“, poručio je predsjedavajući Zvizdić.

Svim svršenim studentima prvog, drugog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija diplome su uručene u Olimpijskoj dvorani „Juan Antonio Samaranch“, a na svečanosti je 181 student dobio posebno priznanje Univerziteta u Sarajevu: Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, Srebrena značka Univerziteta u Sarajevu i Povelja Univerziteta u Sarajevu

Na prvom ciklusu studija 30 diplomanata je odlikovano Zlatnom značkom, najvišim priznanjem Univerziteta u Sarajevu, Srebrenom značkom je odlikovan 81 diplomant, a Povelju Univerziteta u Sarajevu dobilo je 5 diplomanata.
Među studentima drugog ciklusa studija 22 magistranta odlikovana su Zlatnom značkom, 26 Srebrenom značkom i 4 Poveljom Univerziteta u Sarajevu
U integriranom studijskom programu I i II ciklusa 3 studenta odlikovana su Zlatnom značkom, 9 studenata Srebrenom značkom, a Povelju Univerziteta u Sarajevu dobio je 1 student.

Rektor prof. dr. Rifat Škrijelj uručio je priznanja Univerziteta u Sarajevu i novčane nagrade najboljim studentima prvog i drugog ciklusa studija. Najbolji studenti prvog ciklusa studija u 2018. godini sa prosjekom 10,00 su Abdulah Jašarević i Demir Papić sa Prirodno-matematičkog fakulteta. Najbolji student drugog ciklusa studija sa prosjekom 9,98  je Harun Išerić sa Pravnog fakulteta.

U ime studenata dobitnika posebnih priznanja obratio se Harun Išerić, te poručio: „Znanje je naše najjače oružje, rekao je Nelson Mandela. Mi se ne smijemo bojati da to oružje iskoristimo kako bismo služili općem interesu. Naše učenje ne prestaje dodjelom diploma. Učenje i razvoj tek počinju. Kraj našeg školovanja nije kraj našeg učenja. Dvadeset i prvo stoljeće zahtijeva od nas da budemo posvećeni cjeloživotnom učenju.“

Univerzitet u Sarajevu je po svojim kapacitetima i značaju, tradiciji i broju studenata koji su upisali i završili svoje školovanje i dalje vodeća obrazovna ustanova u državi. Ostvareni rezultati Univerziteta u Sarajevu u protekloj godini, zatim novi, reformirani i inovirani studijski programi doveli su do dosad najbolje pozicije Univerziteta u Sarajevu na svjetskoj rang-listi Webometrics na kojoj se među 28 hiljada rangiranih univerziteta Univerzitet u Sarajevu našao među 6,2% najboljih u svijetu. Kako bi barem djelimično dočarali sve ono što Univerzitet predstavlja, studenti Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu snimili su kratki film koji je prikazan na „Svečanoj promociji“.

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su hor i orkestar Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

„Svečana promocija i dodjela diploma diplomantima i magistrantima Univerziteta u Sarajevu“ organizira se uz podršku sponzora: BH Telecom i Prevent grupacija, te medijskih partnera: Radio-televizija Bosne i Hercegovine, Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine, Televizija Sarajevo, Hayat TV, Antena Sarajevo, „Dnevni avaz“ i „Oslobođenje“.


Objavljeno: 05.12.2018