“SYNTHETIC BIOLOGY: AN INTRODUCTION”

“SYNTHETIC BIOLOGY: AN INTRODUCTION”
Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu je 11.10.2018. godine ugostio predstavnike studentskog iGEM tima iz Soluna, Grčke, koji su u sklopu posjete organizovali prezentaciju pod nazivom “Synthetic Biology: An Introduction”. Navedena prezentacija je dio projektnih aktivnosti "Synbalkans Tour" koja je imala za cilj informisanje i afirmaciju studenata, kao i nastavnog osoblja o značaju i mogućnosti korištenja sintetske biologije u različitim poljima djelovanja. Prezentacija je sadržavala osnovne informacije vezane za terminologiju sintetske biologije, predhodnim projektima u ovoj oblasti, te na kraju informacije o iGEM internacionalnom takmičenju koje svake godine okupi više od 250 timova, te više od 6000 učesnika.



iGEM takmičenje je glavni program istoimene Fondacije, neprofitnog udruženja organizovanog sa ciljem djelovanja u polju sintetske biologije, edukacije i saradnje. Glavna ideja programa je da studenti, nastavno osoblje okupe multidisciplinarni tim koji zajedničkim radom kreira, testira i mjeri jedinstvene sisteme korištenjem različitih inžinjerskih principa kao i metoda standardne molekularne biologije.




Predstavnici Tima iz Soluna su iskazali volju da potencijalnim zainteresiranim učesnicima pomognu u kreiranju BiH iGEM tima koji bi eventualno naredne godine mogao uzeti učešće u manifestaciji ovakvog tipa. Stečeno iskustvo i znanje su voljni podijeliti, te ističu kako predznanje u ovoj oblasti nije nužno da bi se započelo sa idejom, te da su volja, upornost i znatiželja jedini elementi potrebni kako bi se započelo sa radom u polju sintetske biologije.

Za više informacija o iGEm takmičenju posjetite http://igem.org/Main_Page

Objavljeno: 12.10.2018