POSJETA PREDSTAVNIKA DRŽAVNOG UNIVERZITETA U SJEVERNOJ KAROLINI - PRVI KORAK KA USPOSTAVLJANJU DUGOROČNE SARADNJE

POSJETA PREDSTAVNIKA DRŽAVNOG UNIVERZITETA U SJEVERNOJ KAROLINI - PRVI KORAK KA USPOSTAVLJANJU DUGOROČNE SARADNJE


Direktor internacionalnog programa prestižnog američkog državnog Univerziteta u Sjevernoj Karolini (NCSU) gospodin J. Jose Cisneros i prof. dr. Aleksandra Nikolić, prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu (UNSA), sastali su se u četvrtak 12. jula 2018. godine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.Ideja za sastanak je rezultat pozitivnih iskustava i provedenih aktivnosti u sklopu Cochran Fellowship programa „Resilient Agriculture“, finansiranog od Američkog odjela za poljoprivredu (UNDA), a održanog na NCSU prošle godine u periodu od 14. do 28. oktobra. Ovaj studijski program su tom prilikom završili gospoda: Almir Mukača, Jakub Butković, Ljubinko Kecman, Miljan Erbez, Novo Przulj, Velibor Trifković i Sabrija Čadro.Na održanom sastanku razgovarano je o saradnji dvaju univerziteta i budućim koracima kako bi se saradnja ostvarila i učvrstila. Gospodin Jose Cisneros je predstavio ciljeve Univerziteta u Sjevernoj Karolini u okviru kojih jačanje međunarodne saradnje, posebno u oblasti poljoprivrede i prehrane, predstavlja glavni strateški cilj. Univerzitet u Sjevernoj Karolini svojim kvalitetom zauzima visoko mjesto na svjetskim rang-listama – na AWRU, tj. tzv. „Šangajskoj listi“ nalazi se između 251–300. mjesta, s tim da su u području inženjerstva i tehnologije na 93 mjestu, a na državnoj listi (SAD) su na 137. mjestu prema podacima za 2018. godinu.

Prorektorica prof. dr. Aleksandra Nikolić je pojasnila trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini (BiH), probleme sa kojima se poljoprivreda BiH susreće, a pored toga su predstavljeni i ogromni potencijali koji ovaj prostor posjeduje. 
Nakon sastanka u Rektoratu gospodin Jose Cisneros posjetio je i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, gdje ga je uz ostale članove ovog kolektiva dočekao dekan prof. dr. Zlatan Sarić. Na ovom sastanku su nastavljeni razgovori o mogućnostima buduće saradnje. Naposljetku su dogovoreni konkretni koraci kao što su: razmjena fakultetskog nastavnog osoblja, mogućnost uključivanja u rad ranije započetih projekata ili zajedničko apliciranje na nove naučnoistraživačke projekte i drugo. 


 
Objavljeno: 18.07.2018