TERENSKA NASTAVA – SVI SMJEROVI

TERENSKA NASTAVA – SVI SMJEROVI
U periodu od 17-19. maja 2018. godine, studenti Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta su u okviru terenske nastave za školsku 2017/2018 godinu, obavili posjetu Novosadskom sajmu poljoprivrede, te nekim farmama i poljoprivrednim gazdinstvima na području Republike Srbije.
Terenska nastava je organizovana pod rukovodstvom Prof. Dr. Lutvije Karić, Prof. Dr. Muhameda Brke, Doc. Dr. Samira Muhamedagića, doc. dr. Teofila Gavrića i Mr. Dženana Hadžića. Na put se krenulo 17.05.2018. godine,  u ranim jutarnjim satima.





Na putu prema Novom Sadu, posjećena je kompanija „Grow Rasad“ Irig (www.growrasad.rs),  koja se bavi proizvodnjom rasada svih povrtarskih kultura, namenjenog kako proizvodnji u zaštićenom prostoru, tako i proizvodnji na otvorenom polju. Kompanija je osnovana 2009. godine, udruživanjem srpskog i holandskog kapitala, opreme i znanja sa željom da se dobije jedna od vodećih kompanija u proizvodnji rasada na Balkanu. 









Nakon posjete ovoj kompaniji, organizovan je cjelodnevni obilazak 85. Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu (www.sajam.net/sr/kalendar/prolecni-sajmovi-2018/85-medjunarodni-poljoprivredni-sajam), što je bio i primarni cilj ove terenske nastave. Studenti su na ovom Sajmu imali priliku da se upoznaju sa najnovijim dostignućima u svim sektorima poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije.

U večernjim satima su studenti imali vremena za šetnju Novim Sadom.




Dana 18.05.2018. godine već u 8:00 sati su studenti bili u posjeti Institut za ratarstvo i povrtarstvo „NS seme“ osnovan 1938. godine. Institut za ratarstvo i povrtarstvo ima naučni tim od preko 100 istraživača, od čega je 70 doktora nauka. Njima asistira preko 300 visokoobrazovanih i radnika različitih profila. U Institutu je stvoreno preko 1000 sorti i hibrida, od čega je skoro 500 registrovano i uzgaja se u inostranstvu. Institutske sorte i hibridi su prisutni u 26 država, od Argentine, preko zemalja Evropske unije, Ukrajine, Rusije, do Kine i Indije.





Terenska nastava je nastavljena posjetom poljoprivrednom gazdinstvu „Đurić“ u Gospođincima, koje se bavi proizvodnjom povrća i voća po najvišim standardima i normama, na 700 ha. Ovdje se želimo zahvaliti Prof. dr. Žarku Ilinu sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, koji nam je bio domaćin i organizator svih posjeta vezanih za ratarsvo i povrtlarstvo.






U poslijepodnevnim satima, organizovana je posjeta ergeli engleskih punokrvnih konja „Zobnatica“ (www.zobnatica.rs/zob_ergela_srb.html),  smještenoj 5 km sjeverno od Bačke Topole. Kako na oficijelnoj stranici stoji: „Ergelu je osnovao daleke 1779. godine Bela Vojnić, želeći da stvori konjarsku oazu na Balkanu. Tokom ovih skoro 250 godina duge tradicije kroz ergelu su progalopirali mnogi konji, koji su nam ostavili duh pobede. Zauvek će ostati upamćena imena Kazanove, Jadrana II, Generala Žitka, Prospektora i mnogih drugih šampiona koji su čuveni pečat Z nosili na mnogim hipodromima i uvek se vraćali sa lovorikama oko vrata. Pehari govore o njihovim delima i ljudima koji su ih voleli i od njih stvarali šampione.“

Na ovoj ergeli studenti su imali priliku da uživo vide i upoznaju najplemenitije punokrvne galopere i hipodrom sa pokrivenim manježom. Domaćin ove posjete je bio Dr. vet. med Milan Pražić, bio sarajevski student, koji nas već preko 10 godina više nego srdačno dočekuje na ergeli i ovom prilikom mi mu se najsrdačnije zahvaljujemo. Dr. Pražić je studente upoznao sa istorijom ergele, radom na ergeli kao i pasminama konja koji se uzgajaju na ergeli. Na kraju posjete, studenti, koji su željeli, imali su priliku da jašu na konjima. 




Zadnjeg dana terenske nastave, 19.05.2018. godine, studentima Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta organizovana je posjeta farmi mliječnih goveda „PKB Beograd“ u Padinskoj Skeli (www.pkb.rs), gdje nam je domaćin bila Dr. sci. Ljiljana Samolovac, savjetnik za selekciju u PKB korporaciji.
Na ovoj farmi se trenutno nalazi oko 8500 mliječnih krava Holštaj frizijske pasmine, dok je ukupna površina korporacije oko 22.000 ha.  Veoma smo zahvalni Dr. sci. Ljiljani Samolovac na gostoprimstvu i odvojenom vremenu posebno imajući u vidu da je posjeta bila u subotu, inače neradni dan.



Na kraju posjete, za studente je organizovan četveročasovni obilazak Kalemegdanske tvrđave u Beogradu. 
Na naše veliko zadovoljstvo, možemo istaći da je ova terenska nastava uspješno realizovana, da su studenti imali priliku upoznati se naprednom proizvodnjom u svim sektorima poljoprivrede ali i sa kulturnim i istorijskim nasljeđem Novog Sada i Beograda. Ova nastava je završena našim dolaskom u Sarajevo, u ponoć 19.05. godine.  

Prof. dr. Muhamed Brka
Prof. dr. Lutvija Karić
Doc. dr. Samir Muhamedagić
Doc. dr. Teofil Gavrić
Mr. Dženan Hadžić

Objavljeno: 04.07.2018