GOSTUJUĆE PREDAVANJE PROF. DR. SC. JASMINKE IGRC BARČIĆ SA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

GOSTUJUĆE PREDAVANJE PROF. DR. SC. JASMINKE IGRC BARČIĆ SA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
Lisne uši, vječni izazov biljne proizvodnje

Slijedeći visoke globalne standarde i trendove savremenog obrazovanja, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu nerijetko organizira različite oblike predavanja uglednih gostujućih predavača, s prestižnih univerziteta, za svoje studente, I i II ciklusa studija.



Tako su 25. maja 2018. godine studenti Poljoprivredno-prehrambenog i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u okviru nastave iz predmeta entomologija i fitofarmacija, slušali predavanje prof. dr. sc. Jasminke Igrc Barčić, redovne profesorice u trajnom zvanju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Strah od dobronamjernih neznalica


Uz uvodne riječi prof. dr. sc. Nedžada Karića, predmetnog nastavnika za naučne oblasti entomologija s fitofarmacijom Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. sc. Igrc Barčić započela je svoje dinamično i interaktivno blok-predavanje o lisnim ušima i mogućnosti njihovog suzbijanja, odnosno primjeni sredstava za zaštitu bilja i mogućim posljedicama.



Prof. dr. sc. Igrc Barčić istaknula je važnost saradnje zemalja u regiji, pa i u visokom obrazovanju i biljnoj proizvodnji, jer biljne bolesti i insekti ne poznaju granice, posebno ne one političko-teritorijalne, kazala je. Redovna profesorica također ukazuje na važnost znatnog broja pozitivnih i korisnih učinaka pojedinih insekata, te njihovu blagodat za samu biljku, ali i ukupni biodiverzitet, koji su nekad učinkovitiji od hemijskih sredstava za zaštitu bilja.
Nekoliko puta, tokom predavanja, prof. dr. sc. Igrc Barčić rekla je kako se „najviše plaši dobronamjernih neznalica“, koji često nanose veće štete i biljci i čovjeku, ali i insektu, od onih koji to rade namjerno i upravo, zbog toga, stalno treba istraživati, učiti i sarađivati, na nivou cijelog našeg šireg regiona, ali i paziti s prebrzim i nekontroliranim unosom novih, odnosno stranih, sorata na naše prostore, zaključila je, svoje predavanje, redovna profesorica.




Studenti oduševljeni predavanjem

Elemin Bešlija, student studijskog programa Voćarstvo i vinogradarstvo, raduje se ovakvom obliku nastave i učenja.
„Iznimno dinamično, interaktivno, ali i nadahnjujuće predavanje. Nesvakidašnje. Četiri sata su nam protekla valjda kao 40 minuta, u dahu. Ostaju brojne pouke i zaključci, za profesionalnu karijeru, koja nam tek slijedi.“, kaže Bešlija.
Također, niti Azra Dautović, studentica studijskog programa Ratarstvo i povrtlarstvo, ne krije svoje zadovoljstvo ovim stručnim predavanjem.
„Potpuno drukčiji i zanimljiviji pristup lisnim ušima, kao nametnicima, ali i zaštitnim sredstvima. Profesorica nam je govorila iz ugla univerzitetske profesorice,  bitne činjenice, i za sam fakultet i ispite, ali prije svega, za našu praksu i život. Istinsko osvježenje od predavanja. Ovo je zasigurno sjajna motivacija za daljnje istraživanje i učenje o lisnim ušima.“, zaključuje Dautović.







(Nihad Penava)

Objavljeno: 27.05.2018