OTVOREN PRVI MEĐUNARODNI SAJAM "ISPLORI 2018"

OTVOREN PRVI MEĐUNARODNI SAJAM "ISPLORI 2018"

Prvi međunarodni sajam sporta, sportske opreme, lova i ribolova „Isplori 2018“ u organizaciji Agencije za promociju sporta ISPLORI otvoren je u utorak 8. maja u Olimpijskoj dvorani „Juan Antonio Samaranch“ (Zetra) i trajat će do 13. maja 2018. godine. 

Sajam je otvorio ministar privrede Kantona Sarajevo gospodin Muharem Šabić istakavši da je sport par excellence grana privrede u svijetu i da nema razloga da ne bude i kod nas. „Jaka je i neraskidiva veza sporta i turizma. Kanton Sarajevo i grad Sarajevo su top destinacije svjetskog turizma. Stepen godišnjeg rasta turizma je ponajveći u Evropi. Moramo iskoristiti te elemente.  Situacija se može popraviti odvajanjem budžetskih sredstava i ulaganjem u sport i traženjem novog regulatornog načina kako ćemo organizovati sportska društva. Mi se nismo zaboravili baviti sportom, talentovana smo nacija i moramo naći inovativni način kako da organizujemo sport i sportske klubove.“

Univerzitet u Sarajevu je partner prvog međunarodnog sajma sporta, sportske opreme, lova i ribolova „Isplori 2018“. Na ovom događaju Univerzitet u Sarajevu predstavit će aktuelnu kampanju za upis studenata pod sloganom „Ponosni na znanje“ i upoznati posjetioce sa svim prednostima studiranja na najprestižnijem, najstarijem, najraznovrsnijem i najvećem univerzitetu u Bosni i Hercegovini. 


Prof. dr. Aleksandra Nikolić, prorektorica za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu, na ceremoniju otvaranja je poručila: „Ovakvi susreti ne samo da mogu pokrenuti drugačiji pristup sportu i sportskim aktivnostima nego u svojoj biti imaju za cilj trasirati modernizaciju sektora, te puteve formiranja industrije sporta kao moderne privredne grane koja ima značajan potencijal za rast i razvoj u Bosni i Hercegovini ali i u cijelom regionu. Upravo zbog toga je važno da Univerzitet u Sarajevu bude aktivni dio ove, ali i drugih inicijativa koji okupljaju ljude sa idejama, sposobnostima i sa željom da grade društveno-ekonomsko okruženje u BiH. Univerzitet u Sarajevu je tu da obezbijedi ono što je najvažnije i najneophodnije, a to je znanje, te da svojim autoritetom i radom motivira sve aktere društva da postanu aktivni dio platforme koja će omogućiti produktivni dijalog, što je minimalni preduslov za iznalaženje kreativnih rješenja usmjerenih ka razvoju sektora. Univerzitet u Sarajevu je otvoren za sve inicijative i projekte koji su usmjereni na stvaranje novog kvaliteta života u BiH.“

Gospodin Enes Salihović, projekt menadžer sajma istaknuo je: „Sportsku industriju treba razvijati kao granu privrede i kao takva prepoznata je svuda u svijetu. U narednom periodu ćemo raditi na afirmaciji sportskih kapaciteta BiH i promociji investitora u svim oblastima. Danas smo napravili historijski poduhvat, otvaranjem sajma utemeljena je nova grana privrede." 

Posjetitelji sajma „Isplori 2018“ bit će u mogućnosti prisustvovati interesantnim predavanjima i imat će priliku učestvovati u različitim zabavnim sadržajima namijenjenim svim generacijama. Za vrijeme trajanja sajma u periodu od 13 do 15 sati bit će održane promocije raznih sportskih disciplina. 

Objavljeno: 09.05.2018