TERENSKA NASTAVA ZA STUDENTE ODSJEKA PREHRAMBENE TEHNOLOGIJE

TERENSKA NASTAVA ZA STUDENTE ODSJEKA PREHRAMBENE TEHNOLOGIJE


Terenska nastava za studente Odsjeka Prehrambene tehnologije I i II ciklusa održana je 31.05.2024. godine na relaciji Brčko-Srebrenik-Tuzla. Prva posjeta realizirana je u kompaniji Bimal d.d. u Brčkom, koji je lider u preradi uljarica u zemlji i regionu, te jedina fabrika za proizvodnju jestivnog ulja u Bosni i Hercegovini. Procesni inženjer Ajdina Suljević provela je studente kroz cjelokupni kompleks u okviru kojeg se nalaze pogoni u kojima se vrši prijem sirovine, priprema zrna, transport između pogona, sirova prerada u rafineriji, pa sve do punjenja ulja u ambalažu i pripreme za distribuciju do kupca. Pored detaljnih objašnjenja svih pojedinih faza proizvodnje i kontrole kvaliteta ulja tokom prerade, studentima su prezentovani implementirani standardi i njihova važnost za cjelokupno poslovanje.




Druga posjeta realizirana je u kompaniji Corn Flips u Srebreniku koja predstavlja jedinog proizvođača ekstrudirano-ekspandiranih proizvoda na bazi kukuruznog griza u Bosni i Hercegovini.



Treća posjeta realizirana je u mesnoj industriji Menprom Tuzla, koja je jedna od vodećih u našoj zemlji, zahvaljući vrhunskim mesnim delikatesama od visokokvalitetnog pilećeg, goveđeg i purećeg mesa. Biljana Petrović - Lipovac predstavila je studentima kompaniju Menprom kroz sve segmente poslovanja koji govore o društveno odgovornoj kompaniji koja pruža podršku društvu, mladim ljudima i lokalnoj zajednici. Također, prezentiran im je sistem kontrole kvaliteta i implementirani standardi, kao i provedeni projekti koji se odnose na očuvanje okoliša. Studenti i osoblje Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu izražavaju zahvalnost upravi i uposlenicima Bimala Brčko, Corn Flipsa Srebrenik i Menproma Tuzla na pruženoj mogućnosti posjete i otvaranju proizvodnih pogona u cilju savladavanja stečenog teorijskog i praktičnog znanja.   

 


Doc. dr Munevera Begić

Doc. dr Amila Oras



Objavljeno: 04.06.2024