U periodu od 22.5. do 24.5. 2024. godine studenti
Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u okviru terenske
nastave imali su priliku posjetiti veći broj poljoprivrednih
gazdinstava/kompanija koje se bave uzgojom goveda i koza, kao i proizvodnjom
rasada voća, ljekovitog bilja i preradom voća i povrća na području Bosne i
Hercegovine.
Prva posjeta je realizovana u kompaniji HEKO rasadnik H&H Fruit Bugojno u okviru koje su studenti mogli upoznati načine uzgoja jagoda u plastenicima, kao i proizvodnjom borovnice i aronije na otvorenom. U sklopu kompanije posjetili su i pogone za zamrzavanje, sortiranje i skladištenje jagodastog voća, šumskih plodova, ljekovitog bilja i različitih vrsta gljiva kao i savremene pogone za sušenje navedenih proizvoda.
Naredna destinacija je bila Eko farma „Angus“ na Kupreškoj visoravni na kojoj su studenti upoznati sa uzgajajem pasmine Angus u sistemu krava tele, pasimne prilagođene niskim temperaturama, karakterističnim za tu visoravan, te specifičnostima koje oblikuju ovaj proizvodni model.
Sljedećeg dana, posjetili su farmu koza
"Studena" u općini Tomislavgrad, fokusiranu na proizvodnju mlijeka,
te farmu mliječnih grla "Šarić", gdje su se studenti upoznali sa
sistemom držanja
grla na vezu. U sklopu ove posjete podcrtana je važnost kozarstva za razvoj
tržištu atraktivnih proizvoda.
Nastavljajući put, posjetili su kompaniju Agroherc Organic u Gabeli, gdje su imali priliku vidjeti prostrane plantaže ljekovitog bilja poput smilja, lavande, te plantaže divljeg šipka i maslina. Kompanija je ponosni nosioc certifikata Demeter, koji govori o superiornoj vrijednosti proizvoda, a studenti su imali priliku upoznati se sa zahtjevima kvaliteta kao i sa izazovima sa kojima se kompanija suočava u izgradnji prepoznatljivog brenda.
Studenti su imali priliku i posjetiti vinariju i destileriju, kao i plantaže firme Hepok d.o.o. u Mostaru. Vinarija s dugogodišnjim iskustvom pružila je studentima priliku da se upoznaju sa procesima proizvodnje visokokvalitetnih vrhunskih bjelih i crvenh vina, stolnih vina, te jakih alkoholnih pića poput premium rakija i likera.
Nakon obilaska plantaže, odnosno posljednje kompanije gdje su planirane posjete, studenti su imali priliku uživati u ljepotama grada Mostara.
Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu ovom prilikom izražava zahvalnost domaćinima na srdačnosti i posvećenom vremenu koje su nam predstavnici poljoprivrednih gazdinstava/kompanija izdvojili, te studentima omogućili bolje razumijevanje kako proizvodnih tako i poslovnih procesa koji karakterišu poljoprivredno-prehrambeni sektor. Nadamo se da će lijepi utisci i korisne informacije koje su studenti saznali tokom terenske nastave biti inspiracija za daljnji razvoj njihovih karijera.