Edukacija učenika na projektu Urbana poljoprivreda - Veliki odmor u urbanom vrtu:

Edukacija učenika na projektu Urbana poljoprivreda - Veliki odmor u urbanom vrtu:

U okviru projekta Urbana poljoprivreda ,,Veliki odmor u urbanom vrtu“ koji se realizuje u okviru suradnje Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta i općine Centar 21.03.2024. godine održane su edukacije u 5 osnovnih škola s područja navedene Općine.

Učesnici u projektu iz OŠ „Hasan Kaimija“, „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, „Nafija Sarajlić“, „Alija Nametak“ i „Šip“ pokazali su koliko im nedostaju aktivnosti koje podrazumijevaju rad i druženje u prirodi.

Edukacije su obuhvatile različite teme iz oblasti poljoprivrede koje su prilagođene djeci osnovnoškolskog uzrasta. Ukupan broj učenika koji su prisustvovali radionicama bio je 115. Osim učenika radionice su održane i za koordinatore projekta.

Kroz ove edukacije djeca su imala prilike da nauče o važnosti proizvodnje hrane, njenoj nutritivnoj vrijednosti, plodoredu, združenim usjevima, plodnosti zemljišta, pripremanju komposta, ali i tehnikama uzgoja voda, povrća, ljekobilja i ukrasnih biljaka. Stoga osim upoznavanja s osnovnim principima organske poljoprivrede djeca su naučila o važnoj povezanosti poljoprivrede s ekologijom.

Najvažniji segment ove suradnje su svakako djeca, koja su pokazala veliku zainteresovanost za poljoprivredu te su s nama podijelila pozitivna iskustva.Opšti utisak učenika:

,,Nama učenicima je veoma drago što smo u sklopu projekta „Urbana poljoprivreda“ dobili plastenik koji će nam pomoći u realizaciji naše misije savjetovanja drugih o ekologiji. Mi u školi se trudimo da svakog dana učinimo jedno dobro djelo za planetu i zbog toga nam je ovaj projekat od izrazitog značaja. Smatramo da na ovaj način možemo smanjiti kupovinu prskanog voća i povrća, a moja poruka je da ako činimo dobro planeti, ona će nam duplo vratiti. Posebno smo sretni što pored praktične nastave možemo učiti o plasteniku koji smo dobili, te tu možemo saditi raznovrsno voće i povrće i na kraju to donirati onima koji su u stanju potrebe''.

Objavljeno: 28.03.2024