Vodič za škole
„Urbana poljoprivreda – Veliki odmor u urbanom vrtu“

Vodič za škole
„Urbana poljoprivreda – Veliki odmor u urbanom vrtu“



U okvru projekta “Urbana poljoprivreda-Veliki odmor u urbanom vrtu” je napisan Vodič pod istim naslovom ka oi projekat.  Ovaj Vodič je nastao zajedničkim radom grupe zaposlenika Poljoprivredno – prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji su bili angažovani na projektu. Projekat je finasiran od strane Općine Centar - Sarajevo.

Vodič je namijenjen učenicima, nastavnicima  i angažovanom osoblju pet osnovnih škola sa područja Općine Centar, koji su bili učesnici projekta: „Hasan Kaimija“, „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, „Nafija Sarajlić“, „Alija Nametak“ i „Šip.

Primarni cilj publikacije je da bude primjenjiva i korisna školskoj djeci, osoblju i nastavnicima u svakodnevnom procesu podučavanja na temu očuvanja okoliša i rada u školskom vrtu.

Urbani školski vrt se može posmatrati kao prostor koji je potrebno oblikovati kako bi on mogao služiti za odgoj i obrazovanje. Podizanjem i uređenjem školskog vrta se oblikuje učionica na otvorenom, a uključivanjem određenih objekata poput gredica za uzgoj biljaka, plastenika i ostalih objekata proširuju se mogućnosti koje mogu poslužiti učenicima, nastavnom i nenastavnom osoblju kao pomoćno sredstvo za obrazovanje, odgoj i rekreaciju. Svaki školski vrt je poseban, ali svaki od njih ispunjava istu svrhu - odgoj i obrazovanje.

Radni materijali Vodiča su rezultat višegodišnjeg profesionalnog iskustva Autora, kao i kompilacije različitih dostupnih literaturnih izvora i primjera dobrih praksi.

Želimo zahvaliti svima koji su nam svojom podrškom pomogli u izradi Vodiča, a posebno:

• Općini Centar, Sarajevo,

• Poljoprivredno – prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu,

• Učenicima, nastavnom i nenastavnom osoblju osnovnih škola, koji su aktivnosti na projektu „Urbana poljoprivreda – Veliki odmor u urbanom vrtu“ pretvorili u stvarni doživljaj i

• Recententima rukopisa.

 

Autori


Vodič za škole „Urbana poljoprivreda – Veliki odmor u urbanom vrtu“ možete preuzeti OVDJE



Objavljeno: 20.12.2023