TERENSKE VJEŽBE-STUDENTI ODSJEKA PREHRAMBENE TEHNOLOGIJE

TERENSKE VJEŽBE-STUDENTI ODSJEKA PREHRAMBENE TEHNOLOGIJE

Studenti Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na studijskim programima Prehrambene tehnologije i Kontrola kvaliteta hrane i pića proveli su tri dana na terenskoj nastavi (17. - 19. 01. 2018. godine), pri čemu su posjetili prehrambeno-prerađivačke kompanije u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, kao i u Republici Hrvatskoj.


Prvog dana terenskih vježbi studenti su posjetili prerađivački pogon "Meggle d.o.o." Bihać, gdje su domaćini, šef sirovinske službe Vedat Pašić i šef proizvodnje Siniša Matutinović, prezentirali proizvodni program, ciljeve i izazove sa kojim se ova kompanija susreće. Drugog dana terenske nastave, studenti su bili gosti Sirane "Runolist" u Otočcu, Republika Hrvatska. Vlasnik "Tomaić-commerce d.o.o." Vladimir Tomaić , kao i šef proizvodnje u sirani "Runolist"Igor Tomaić su studente proveli kroz proizvodni pogon objašnjavajući i iznoseći svoja iskustva u vezi proizvodnje različitih tipova sira.



Također, naglasili su značaj malih porodičnih preduzeća za lokalnu ekonomiju, te povezivanja proizvodnje sira sa turizmom. Pored stručnog dijela studenti su imali priliku da posjete "Velebitsko utočište za mlade medvjede" Kuterevo i "Velebitsku kuću", Krasno te da se upoznaju sa biodiverzitetom područja Sjeverni Velebit. Trećeg dana posjećen je pogon za proizvodnju keksa "Agrokomerc d.o.o.". Ovom prilikom studenti i nastavno osoblje se žele zahvaliti svim uposlenicima kompanija "Meggle d.o.o." i "Agrokomerc d.o.o.". Naročitu zahvalnost upućujemo članovima porodice Tomaić, koji su već petu godinu zaredom bili izvrsni domaćini. 



Objavljeno: 23.01.2018