ODRŽANA RADIONICA O CYBER SIGURNOSTI ZA IT OSOBLJE UNIVERZITETA IZ BOSNE I HERCEGOVINE

ODRŽANA RADIONICA O CYBER SIGURNOSTI ZA IT OSOBLJE UNIVERZITETA IZ BOSNE I HERCEGOVINE


U organizaciji Cyber Security Excellence Centre (CSEC) i Univerzitetskog tele-informatičkog centra (UTIC) Univerziteta u Sarajevu, 13. i 14. decembra, održana je radionica o Cyber sigurnosti za djelatnike univerziteta s područja Bosne i Hercegovine

''Nakon predstavljanja i pokretanja CSEC-a, prije par mjeseci, počinje realizacija konkretnih aktivnosti, koje će doprinijeti u sprječavanju cyber kriminaliteta i povećanju nivoa sigurnosti. Akademski CSEC je kao prvu liniju djelovanja prepoznao IT osoblje univerziteta. Današnja radionica će omogućiti međusobnu razmjenu iskustava iz oblasti cyber sigurnosti sa kojom su se susretali u dosadašnjem radu i koja su individualno razmatrali. Još važnije radionica će ponuditi platformu za zajedničko i koordinirano djelovanje u budućnosti, kao i predstaviti alate koji mogu doprinijeti u poboljšanju cyber sigurnosti. Radionica je jedna od aktivnosti, a u narednom periodu slijedit će i druge nakon kojih smo sigurni da će društvo osjetiti benefite i značaj postojanja i rada institucije CSEC'', poručio je okupljenima prof. dr. sc. Elmedin Selmanović, direktor UTIC-a.

Neke od najboljih praksi u oblasti cyber sigurnosti i cyber higijene na univerzitetu o kojima se raspravljalo na radionici su prije svega izrada jasnih sigurnosnih politika, korištenje isključivo licenciranih i odobrenih aplikacija te konstantna edukacija korisnika o informacionoj i cyber bezbjednosti.

Kao prepreke na koje nailaze u svakodnevnoj praksi, IT osoblje je istaknulo: manjak svijesti kod donosioca odluka i uprave, nedovoljno prvenstveno ljudskih resursa, preopterećenost IT osoblja, te takozvani lean IT pristup.

Kako bi se implementirale efikasne mjere cyber sigurnosti i higijene na univerzitetima potrebno je obezbijediti sistemski pristup, saradnju donosioca odluka i uprave te jasno podijeliti odgovornosti svih sudionika u procesu.

Na radionici je učestvovalo 30 sudionika s Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Univerziteta u Zenici.

Ova radionica održana je uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, s ciljem jačanja cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini. Svrha CSEC-a je ispunjavanje decenijskog institucionalnog zastoja u uspostavljanju funkcionalnog tima za odgovor na računalne sigurnosne incidente (Computer security incident response team - CSIRT) za BiH te postavljanje temelja za efikasnu cyber sigurnost. Kao dio CSEC-a, bit će uspostavljen akademski i održiv CSIRT. Dodatne aktivnosti CSEC-a fokusirat će se na obrazovanje, razvoj radne snage i podizanje svijesti o važnosti cyber sigurnosti.







Objavljeno: 16.12.2022