POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENI FAKULTET OD OVE GODINE BOGATIJI ZA NOVI VOĆNJAK!

POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENI FAKULTET OD OVE GODINE BOGATIJI ZA NOVI VOĆNJAK!

U sklopu oglednog poligona Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koji se nalazi području opštine Ilidža (naselje Butmir), na površini od 0,4 ha podignut je savremeni zasad jabučastog i koštičavog voća. Prije sadnje voćaka postavljen je sistem potpore sa protivgradnom mrežom, a uskoro je planirana instalacija sistema za navodnjavanje, opreme za praćenje mikroklimatskih uslova i vlažnosti tla.
Voćnjak bi se mogao okarakterisati kao ogledno-kolekcioni, s obzirom da je u sklopu istog posađeno ukupno 37 kultivara u različitim sistemima gajenja (više od 20 uzgojnih formi).
Projekat je finansiran iz sredstava Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta,  a u realizaciji je učestvovao tim nastavnog osoblja, laboranata i studenata Voćarsko-vinogradarskog smjera.  
Ovim zasadom će se dodatno osnažiti kapaciteti Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, studentima omogućiti kvalitetnija praksa, nastavnom osoblju prostor za naučno-istraživački rad, a savjetodavcima i poljoprivrednim proizvođačima mjesto na kojem se mogu upoznati sa dobrim praksama i modernim sistemima proizvodnje voća. 




Objavljeno: 01.04.2022