SVEČANO OTVORENA EVROPSKA KRIMINOLOŠKA KONFERENCIJA

SVEČANO OTVORENA EVROPSKA KRIMINOLOŠKA KONFERENCIJA
Na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u srijedu 29. augusta 2018. godine otvorena je godišnja konferencija Evropskog kriminološkog društva (European Society of Criminology), drugi najveći kriminološki događaj u svijetu pod nazivom „Crimes against Humans and Crimes against Humanity: Implications for Modern Criminology“ („Zločini protiv ljudi i zločini protiv čovječnosti: Implikacije u modernoj kriminologiji“). Konferencija koju je organizirao Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu okupila je 1.400 učesnika iz 70 zemalja svijeta među kojima su svjetski istaknuti kriminolozi, autori najpoznatijih i najaktuelnijih teorija kojima se objašnjava ponašanje učinilaca krivičnih djela. 


Predsjednik Evropskog kriminološkog društva prof. dr. Gorazd Meško kazao je da konferenciji prisustvuju stručnjaci iz različitih dijelova svijeta koji imaju različita iskustva. „Ja se nadam da će biti nekoliko pametnih odgovora na ova aktuelna svjetska pitanja.“ Na konferenciji je nekoliko sekcija o migracijama, kriminalitetu, trgovini ljudima. Na pitanje može li nauka dati odgovore na sigurnosne izazove, prof. dr. Meško navodi da nauka može dati neke odgovore, ali ne može sve. „Kad naučnici rade istraživanja, onda treba ta istraživanja aplicirati u praksi. Postoji tzv. ograničena racionalnost da političari obično uzimaju u obzir samo ono što im odgovara i što ulazi u njihove aktuelne politike. Ono što im ne odgovara to selektivno negiraju ili ignoriraju“, kaže predsjednik Evropskog kriminološkog društva.


Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Nedžad Korajlić kazao je da je ova konferencija značajna za cjelokupno društvo. „Mnogi problemi nas opterećuju. Vrlo često tražimo rješenja za određene uzroke kriminalnog ponašanja. Međutim, trebamo biti svjesni da to ne može doći preko noći. To je jedan dugotrajan proces i ovo je prilika da iskoristimo prisustvo mnogobrojnih stručnjaka iz cijelog svijeta da pokušamo doći do nekih rješenja koja će pomoći ne samo BiH i regiji.“ On je istakao da je Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije dobio organizaciju ove konferencije u konkurenciji pet svjetskih univerziteta koji su stari i 500 godina. Fakultet obilježava 25 godina postojanja.


Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj istakao je da je konferencija najveći naučni skup koji je organiziran na Univerzitetu u Sarajevu u posljednjih nekoliko godina. „Ovakva konferencija predstavlja ozbiljan dobitak za akademsku zajednicu BiH, jer susreti koji će se desiti do 1. septembra jesu susreti eminentnih naučnika iz oblasti kriminalistike i kriminologije sa mladim ljudima iz BiH i šire.“ On je istakao da se svijet suočava sa ilegalnim migracijama, narušavanjem ljudskih prava i sloboda, uništavanjem čovjeka te da su to sve pitanja koja će biti u fokusu stručnjaka koji su učesnici konferencije.  


U okviru plenarnih sesija učešće će uzeti svjetski istaknuti kriminolozi među kojima i Serge Brammertz, glavni tužilac Haškog tribunala, prof. Michael Gottfredson i prof. Mike Levi.



Izvor: Patria
Objavljeno: 31.08.2018