K O N K U R S
za upis studenata na
TREĆI CIKLUS STUDIJA - DOKTORSKI STUDIJ
na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u studijskoj 2024./2025. godini

K O N K U R S
za upis studenata na
TREĆI CIKLUS STUDIJA - DOKTORSKI STUDIJ
na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u studijskoj 2024./2025. godini


UNIVERZITET U SARAJEVU

POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENI FAKULTET


Na osnovu člana 106. stav (3). Zakona o visokom obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 36/22), člana 16. Pravila studiranja za treći ciklus studija na Univerzitetu u Sarajevu-Doktorski studij (Broj: 01-4-9-1/24 od 28.02.2024. godine), Odluke Senata Univerziteta u Sarajevu o davanju saglasnosti Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu UNSA za raspisivanje konkursa za upis kandidata na III ciklus studija u studijskoj 2024./2025. godini broj: 01-15-31/24 od 25.09.2024. godine, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu objavljuje 



K O N K U R S

za upis studenata na TREĆI CIKLUS STUDIJA - DOKTORSKI STUDIJ

na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

u studijskoj 2024./2025. godini


I

Konkurs se raspisuje za upis studenata na treći ciklus studija – doktorski studij na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u studijskoj 2024./2025. godini, a koji se organizuje za naučne oblasti studija kako slijedi:

̶ Poljoprivredne nauke, 10 studenata

̶ Prehrambene tehnologije, 10 studenata

Studij se organizuje u trajanju od tri studijske godine (šest semestara), a njegovim završetkom stiče se naučno zvanje doktor poljoprivrednih nauka  odnosno doktor prehrambeno-tehnoloških nauka.

Troškovi studija iznose 6.000,00 KM po godini studija.

II

Pravo prijave na konkurs imaju:

- Kandidati koji su stekli diplomu drugog ciklusa studija, integriranog studija, specijalističkog akademskog studija i magistra nauka prema predbolonjskom sistemu studiranja iz odgovarajuće naučne oblasti.

- Kandidatima koji su stekli titulu magistra nauka prije uvođenja bolonjskog sistema trocikličnog studiranja priznaje se 60 ECTS bodova, na način koji pobliže utvrđuje Vijeće doktorskog studija Fakulteta, a preostali obim od 120 ECTS bodova ovi kandidati stiču u skladu sa Pravilima Pravila studiranja za treći ciklus studija na Univerzitetu u Sarajevu-Doktorski studij (Broj: 01-4-9-1/24 od 28.02.2024. godine). Ovi kandidati plaćaju dvije trećine ukupne cijene studija.


Pravo učešća na konkursu imaju, pod jednakim uvjetima, državljani Bosne i Hercegovine i strani državljani.

Kandidati koji su prethodno visoko obrazovanje stekli u inostranstvu obavezni su provesti postupak akademskog priznavanja inostrane visokoškolske kvalifikacije.



III

Uz prijavu na konkurs za upis na III (treći) ciklus studija - doktorski studij, kandidati su obavezni dostaviti sljedeće isprave: 

    1.Biografiju

    2.Originalne diplome i dodatak diplomi (za kandidate koji su završili studij prema Bolonjskom sistemu studija) 

    3. Originalne diplome i uvjerenja o prosjeku ocjena (za kandidate koji su završili studij po predbolonjskom sistemu studija) 

    4.Rješenje o izvršenom akademskom priznavanju inostrane visokoškolske kvalifikacije/diplome za kandidate koji su stekli prethodno obrazovanje izvan Bosne i Hercegovine (original) 

    5. Izvod iz matične knjige rođenih i uvjerenje o državljanstvu (original) 

    6. Ovjerena fotokopija prve stranica pasoša za strane državljane  

    7. Spisak objavljenih radova kao i sami kopirani radovi ako ih kandidati posjeduju 

    8. Druga dokumentacija  po zahtjevu  Komisije za  upis  na III ciklus -doktorski studij-opciono


Konkurs za upis na III ciklus studija - doktorski studij ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja na web-stranici Fakulteta. 

Prijave sa potrebnom dokumentacijom sa naznakom „PRIJAVA ZA UPIS NA DOKTORSKI STUDIJ, NE OTVARAJ - OTVARA KOMISIJA ZA UPIS NA DOKTORSKI STUDIJ“ dostavljaju se u zatvorenoj koverti  na Protokol Fakulteta ili poštom na adresu: Univerzitet u Sarajevu, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu, Zmaja od Bosne 8 (Kampus Univerziteta u Sarajevu), 71 000 Sarajevo.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće se uzimati u razmatranje.




Objavljeno: 04.10.2024