U prostorijama Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dana 21.5.2024. godine održana su javna predavanja gostujućih profesorica sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Javna predavanja održana su u okviru CEEPUS programa (Central European Exchange Program for University Studies).
Predavanja na temu „Gluten-free žita i proizvodi“ održala je prof. dr Mirjana Denim sa posebnim fokusom na značaj i raširenost intolerancije na gluten kod ljudske populacije u današnjem vremenu.
Drugo predavanje na temu „Funkcionalni konditorski proizvodi“ održala je prof. dr Jovanka Laličić-Petronijević sa osvrtom na rezultate istraživanja, mogućnosti proizvodnje i karakteristikama kvaliteta funkcionalnih konditorskih proizvoda.
Predavanje na temu „Hladno prešana biljna ulja“ održala je prof. dr Biljana Rabrenović.
Profesorica Rabrenović u svom predavanju govorila je o hladno prešanom ulju koštica grožđa koje je u posljednje vrijeme dostupnije kupcima na policama, o njegovoj proizvodnji i visokoj nutritivnoj vrijednosti.
Nakon održanih predavanja, prisutnim studentima i nastavnom osoblju, promovisana je knjiga „Tehnologije kafe“ autorice prof. dr Jovanke Laličić-Petronijević.
Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, u ime studenata i osoblja, izražava zahvalnost gostujućim profesoricama na posjeti i održanim predavanjima.