Osim In Vitro probavljivosti, studenti su po prvi puta imali priliku da se upoznaju sa novom specijalizovanom metodom iz oblasti ishrane životinja. Naime, u laboratoriji za hranu i ishranu životinja našeg fakulteta zajedno sa master studetima prve godine započeli smo uvođenje nove metode za analizu probavljivosti, ali ovaj put na novom aparatu za produkciju gasova (ANKOM Gas production system). Zajedno sa pripadajućim softverom, aparat za mjerenje produkcije gasova vrši mjerenja u realnom vremenu u optimiziranim uslovima. Značaj uvođenja ove metode je što smo konvencionalnu procjenu fizičko-hemijskih parametara krmiva nadogradili metodom koja daje bolji uvid u nutritivnu vrijednost ispitivanog uzorka. Prednost ove metode u odnosu na prethodnu In Vitro je kontinuirani monitoring fermentacionog procesa i mogućnost uzorkovanja gasova za ispitivanje sastava u svakom momentu procesa. Aparat je namijenjen za ispitivanje aktivnosti i učinka mikroorganizama u najširem smislu, a osim za istraživanje iz domena ishrane životinja, namijenjen je i za ispitivanja u humanoj ishrani, proizvodnju bioplina, ekološkim i klimatskim istraživanjima i sl.
Ovim putem obavještavamo studente i
nastavno osoblje da smo podigli stepen opremljenosti laboratorije na viši nivo,
čime smo omogućili budućim studentima, nastavnicima i saradnicima da budu
konkurentniji u istraživačkim aktivnostima u okruženju pa i šire, ali i
stvorili pretpostavke za nadogradnju metode.
Uređaj je nabavljen kroz ralizaciju
projekta Vlade KS pd nazivom „Kreiranje
kompjuterskog alata po IPCC metodologiji za sagledavanje emisije stakleničkih
gasova iz animalne proizvodnje na području Kantona Sarajevo“
Zahvaljujemo se farmi KJP PD
„Butmir“ Sarajevo, kao i mnogo puta do sada, na nesebičnoj pomoći i
ustupljenim resursima.
Katedra za Ishranu životinja i zootehničku biologiju