20. MAJ JE SVJETSKI DAN PČELA, POMOZIMO IM!

20. MAJ JE SVJETSKI DAN PČELA, POMOZIMO IM!

20. MAJ JE SVJETSKI DAN PČELA, POMOZIMO IM!

BEE ENGAGED - CELEBRATING THE DIVERSITY OF BEES AND BEEKEEPING SYSTEMS

Obilježavanjem Svjetskog dana pčela svake godine može se podići svijest o ključnoj ulozi pčela i drugih oprašivača u održavanju zdravlja ljudi i planete, kao i o brojnim izazovima s kojima se danas suočavaju. Ovaj dan se obilježava od 2018. godine, zahvaljujući naporima Vlade Slovenije uz podršku Apimondije, koja je dovela do toga da Generalna skupština UN-a proglasi 20. maj Svjetskim danom pčela.

Zajedno sa drugim oprašivačima, pčele igraju važnu ulogu u održavanju biodiverziteta, osiguravanju opstanka i reprodukcije mnogih biljaka, podržavanju regeneracije šuma, prilagođavanju klimatskim promjenama, te poboljšanju kvantiteta i kvaliteta poljoprivredne proizvodnje.

Svjetski dan pčela pruža priliku vladama, organizacijama, civilnom društvu i zainteresovanim građanima da promovišu akcije koje će zaštititi i unaprijediti oprašivače i njihova staništa, poboljšati raznolikost i podržati održivi razvoj pčelarstva.

Datum za ovo obilježavanje odabran je jer je to bio dan rođenja Antona Janše, pionira modernog pčelarstva. Janša je potekao iz porodice pčelara u Sloveniji, gdje je pčelarstvo važna poljoprivredna djelatnost s dugogodišnjom tradicijom.

Pčela ništa ne uništava, a biva pojedena od mnogih životinja (ptica, stršljenova, pauka, miševa itd.). Pčela doprinosi stvaranju novog života, a ne mogu se naći primjeri njenog štetnog djelovanja.

 

Ove godine FAO će proslaviti Svjetski dan pčela kroz virtuelni događaj, pod temom „Bee Engaged - Celebrating the diversity of bees and beekeeping systems “.

Na događaju će učestvovati eksperti iz pčelarstva te pčelari iz cijelog svijeta, a otvorit će se video porukom generalnog direktora FAO-a QU Dongyua. Događaj će podići svijest o značaju pčela, prijetnjama i izazovima s kojima se suočavaju i njihovom doprinosu za život i proizvodnju hrane.

 

#WorldBeeDay

 

Za više informacija posjetite www.fao.org/world-bee-day



Objavljeno: 20.05.2022