DANI UMJETNOSTI UNIVERZITETA U SARAJEVU

DANI UMJETNOSTI UNIVERZITETA U SARAJEVU

Univerzitet u Sarajevu od 25. do 27. juna 2021. godine organizira „Dane umjetnosti UNSA“.

Ideja za dane posvećene umjetnosti nastala je na čvrsto postavljenim praksama triju umjetničkih akademija Univerziteta u Sarajevu, koje već odavno međusobno sarađuju i organiziraju različite umjetničke i kulturne manifestacije. Ovo je takoreći nulto izdanje, kojim ćemo pokušati napraviti zajednički univerzitetski projekt nastavnika i studenata iz oblasti umjetnosti, odnosno iz pojedinačnih akademskih okvira iskoračiti zajedno u javnost.

Zahvaljujući otvorenosti u pristupu i susretljivosti profesorica i profesora sa tri umjetničke akademije odabrano je sedam programskih sadržaja:

  • dva seta kratkih filmova studenata Akademije scenskih umjetnosti (ASU) i razgovori sa autorima,
  • predstava studenata Odsjeka za glumu ASU,
  • tri koncerta nastavnika i studenata Muzičke akademije (MAS),
  • izložba najboljih radova studenata svih odsjeka Akademije likovnih umjetnosti (ALU).

Program je kreiran tako da svi posjetitelji, ukoliko žele, mogu s lakoćom pratiti sve sadržaje. Satnicu i prostore prilagodili smo publici. Lokacije na kojima će se organizirati događaji smještene su u centru grada, od kina Meeting Point, Galerije ALU, Scene na Obali odnosno na ASU, Doma Oružanih snaga te Katedrale. Odabirom ovih lokacija te vremenskim okvirom dešavanja, odnosno planiranom satnicom, željeli smo posjete ovim umjetničkim događajima učiniti ugodnim.

Vjerujemo da je moguće da umjetnost tokom tri dana postane centralna tema UNSA i aktivnost cijelog Univerziteta, da postane svojevrsna promocija upisa ne samo na umjetničke akademije nego na Univerzitet u Sarajevu, jer vjerujemo da umjetnost služi da okupi ljude i usmjeri njihovu pažnju na koncept zajedničkog dobra.

Želimo izgraditi platformski program koji se u cijelosti bavi umjetnošću, jer znamo da se savremeni i dobar univerzitet prepoznaje i po svom doprinosu u oblasti umjetnosti i kulture.

Želimo podržati i ohrabriti mlade i kvalitetne autore, buduće i sadašnje studente, jer znamo kako je podrška „tamo gdje si domaći“ motivirajuća i dragocjena.

Dobro došli na „Dane umjetnosti UNSA“!Objavljeno: 22.06.2021