EFSA: NEMA DOKAZA DA JE HRANA UZROK ILI PUT PRENOSA KORONAVIRUSA

EFSA: NEMA DOKAZA DA JE HRANA UZROK ILI PUT PRENOSA KORONAVIRUSA


Evropska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) pažljivo prati situaciju u vezi sa epidemijom koronavirusa (COVID-19) kojom je zahvaćen veliki broj zemalja širom svijeta. Trenutno nema dokaza da je hrana vjerovatni izvor ili put prenosa virusa koji je uzročnik COVID-19.

Marta Hugas, vodeća naučnica u EFSA-i izjavila je kako iskustva iz prethodnih epidemija koronavirusa, kao što su SARS-CoV i MERS-CoV pokazuju da nije bilo slučajeva prenosa putem konzumacije hrane te da trenutno nema dokaza koji bi ukazivali na to da je ovaj koronavirus u tom pogledu drugačiji.

Prema navodima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC), u Kini su životinje bile vjerovatni izvor inicijalne infekcije, ali se virus prenosi s čovjeka na čovjeka, uglavnom kapljičnim putem prilikom kihanja i kašlja.

Naučnici i nadležne institucije širom svijeta nadziru širenje koronavirusa (COVID-19) i dosad ne postoji nijedan izvještaj o prenosu koronavirusa putem hrane. Zbog toga, EFSA trenutno nije uključena u odgovor na epidemiju COVID-19.

Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization, WHO) objavila je preporuke koje se odnose na sigurnost hrane, uključujući savjete o primjeni dobre higijenske prakse prilikom rukovanja hranom i pripreme hrane, kao što su pranje ruku, temeljito kuhanje mesa i izbjegavanje potencijalne unakrsne kontaminacije između kuhane i sirove hrane. Više informacija možete pronaći na web stranici WHO.



Objavljeno: 24.03.2020