SARAJEVO, 20.03.2020.

SARAJEVO, 20.03.2020.

Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu s ponosom nosi ime najstarije svjetovne visokoškolske institucije u Bosni i Hercegovini. 21. marta 1940. godine, Ministarstvo prosvjete Kraljevine Jugoslavije donijelo je Uredbu sa zakonskom snagom o osnivanju Poljoprivredno-šumarskog fakulteta u Sarajevu, kao zasebnog fakulteta i prvog fakulteta u dotašnjoj istoriji Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

U proteklih 80 godina kontinuiranog rada Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu obrazovao je i odgojio generacije inženjera, magistara i doktora nauka u oblasti poljoprivrede i prehrambene tehnologije koji su danas uvaženi profesori, vodeći istraživači i cijenjeni menadžeri nekih od najpoznatijih svjetskih fakulteta, instituta i kompanija. 

Povodom 80. godišnjice ovog za nas, naš grad i zemlju veoma bitnog datuma, 21.marta 2020. trebala je biti upriličena Svečana akademija u auli sarajevske Vijećnice. Na žalost, zbog epidemiološke situacije sve aktivnosti vezane za obilježavanje ovoga datuma su prolongirane.

Kompletnu ceremoniju obilježavanja ostavljamo za neka bolja vremena, kad se steknu uslovi za istu a do tada Vam uposlenici Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, žele da se pazite koliko je u Vašoj moći, čuvate svoje najmilije i svakako pridržavate svega što nam stručnjaci nalažu a sve u cilju očuvanja zdravlja i prevencije širenja virusa.


Objavljeno: 20.03.2020