IZGRADNJA EVROPSKOG ODGOVORA NA IZAZOVE VJERSKE RAZNOLIKOSTI

IZGRADNJA EVROPSKOG ODGOVORA NA IZAZOVE VJERSKE RAZNOLIKOSTI

Pokretanje projekta RESILIENCE, koji se finansira u okviru EU programa Horizont 2020, od septembra 2019. godine označilo je važan korak prema uspostavljanju evropske istraživačke infrastrukture na području religijskih studija. Dvanaest akademskih institucija iz deset zemalja udružilo je snage kako bi započelo ovaj dvogodišnji projekt s konačnim ciljem izgradnje evropskog odgovora na izazove vjerske raznolikosti.


Vjerska raznolikost predstavlja sve veći izazov evropskom društvu, što rezultira povećanom potrebom za međusobnim razumijevanjem. Infrastruktura religijskih studija doprinijet će  razumijevanju preko znanstvenih istraživanja, s uvjerenjem da je znanje najbolje sredstvo za zajednički odgovor na pitanja vezana za vjersku raznolikost.


Pripremne radnje za uspostavljanje jedne ovakve istraživačke infrastrukture na evropskom nivou odvijale su se i proteklih godina kroz projekt ReIReS, koji je također finansirao program Horizont 2020. Nastavljajući u istom pravcu, dvanaest akademskih institucija iz deset zemalja udružilo je snage u projektu RESILIENCE, čiji je početak označio prvi sastanak održan 6–7. septembra 2019. u Bolonji.


RESILIENCE (REligious Studies Infrastructure: tooLs, Expert, conNections and CEenters) će u prvom redu služiti akademskoj zajednici, ali će se istovremeno svojim utjecajem znatno proširiti i van akademske zajednice. RESILIENCE nudi alate za inovativan pristup religijskim studijima koji se mogu koristiti za izgradnju evropskog odgovora na izazove vjerske raznolikosti.


Trenutno je projekt RESILIENCE fokusiran na pripremu prijedloga za uspostavljenje istraživačke infrastrukture u religijskim studijima. Prijedlog će 5. maja 2020. godine biti predstavljen ESFRI forumu, sa očekivanjem da će postati dio nove mape puta Evropskog strateškog foruma za istraživačke infrastrukture (ESFRI Roadmap 2021).


„Posebno smo ponosni na projekat RESILIENCE koji je jedan od četiri nova H2020 projekta Univerziteta u Sarajevu. Ovaj projekat će uz podršku Rektorata Univerziteta u Sarajevu biti implementiran na Fakultetu islamskih nauka i Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Univerzitet u Sarajevu će kroz RESILIENCE ostvariti saradnju sa jedanaest respektabilnih evropskih univerziteta i istraživačkih organizacija, te dati svoj doprinos uspostavljanju evropske istraživačke infrastrukture u oblasti religijskih studija“, naglašava prof. dr. Dženana Husremović, prorektorica za naučnoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu.


******


RESILIENCE je započeo u septembru 2019. godine i trajat će dvije godine. Sredstva su osigurana iz programa Evropske unije Horizont 2020, na temelju sporazuma br. 871127. Horizont 2020 je evropski program finansiranja istraživanja i inovacija u Evropi.

ESFRI je Evropski strateški forum za istraživačke infrastrukture. To je strateški instrument za razvoj znanstvene integracije Evrope i jačanje njezina međunarodnog dosega.Više informacija će uskoro biti dostupno na: www.resilience-ri.eu.


Partneri u projektu RESILIENCE 

Fondazione per le Scienze Religiose Giovanni XXIII (IT)

Westfälische Wilhelms-Universität Muenster (DE)

École Pratique des Hautes Études (FR)

Katholieke Universiteit Leuven (BE)

Leibniz-Institut für Europäische Geschichte (DE)

Uniwersytet Warszawski (PL)

Institut für Angewandte Informatik (DE)

Theological University of Apeldoorn (NL)

Sofijski univerzitet „Sveti Kliment Ohridski“ (BG)

Volos Academy for Theological Studies (GR)

Univerzitet u Sarajevu (BiH)

Albanian University UFO (AL)Kontakt

Služba za NIR / Research Service Office 

Univerzitet u Sarajevu / University of Sarajevo

Obala Kulina bana 7/II, 71000 Sarajevo

Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 56 51 23

E-mail: nir@unsa.ba


Objavljeno: 11.02.2020