TERENSKA NASTAVA - PROSJETA TVORNICAMA „CORN FLIPS“, (MAJEVICA D.O.O) U SREBRENIKU I „BOSNAPLOD“ U BRČKOM.

TERENSKA NASTAVA - PROSJETA TVORNICAMA „CORN FLIPS“, (MAJEVICA D.O.O) U SREBRENIKU I „BOSNAPLOD“ U BRČKOM.


Dana 7.6.2019. godine realizovana je terenska nastava za studente prvog i drugog ciklusa studijskog programa Prehrambene tehnologije na predmetima Tehnologija prehrambenih proizvoda biljnog porijekla I, Tehnologija gotove hrane, Funkcionalna hrana, Bezalkoholna pića i Prerada voća i povrća.


U realizaciji nastave učestvovali su predmetni nastavnici Prof.dr. Asima Akagić i Doc.dr. Jasmina Tahmaz. Terenska nastava je obuhvatala prosjetu tvornicama 'Corn flips', (Majevica d.o.o) u Srebreniku i 'Bosnaplod' u Brčkom. Tokom posjete tvornici 'Corn flips' u Srebreniku studenti su vidjeli tehnološki postupak proizvodnje čipsa od krompira i ekstrudiranih snek proizvoda, te im je prezentovan sistem kontrole kvaliteta i sljedivosti od sirovine do gotovog proizvoda.


U tvornici 'Bosnaplod' u Brčkom studentima je prezentirana topla i hladna prerada voća tj.  linije za proizvodnju voćnih sokova, džemova i pekmeza te smrzavanje voća u blokovima i u tunelu za brzo smrzavanje.  Studenti su vidjeli i liniju za sušenje voće kao i laboratoriju, objašnjen im je način kontrole kvaliteta te im je pokazan i način  pripreme  vode kako tehničke tako i konzumne. 


Nastavno osoblje i studenti Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu upućuju zahvalnost uposlenicima firmi 'Corn flips' i 'Bosnaplod' na gostoprimstvu.

 

Prof. dr. Asima Akagić

Doc.dr. Jasmina Tahmaz



Objavljeno: 10.06.2019