Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adna Mesihović u posjeti Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu!

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Adna Mesihović u posjeti Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu!



MINISTRICA MESIHOVIĆ: AKTIVNOSTI POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENOG FAKULTETA UNSA U SKLADU S MODERNIM I INOVATIVNIM PRISTUPOM OBRAZOVANJU

O nizu tema od važnosti za budućnost Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i poljoprivredno-prehrambenog sektora općenito, razgovarano je tokom posjete ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, prof.dr Adne Mesihović ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Sastanku s ministricom su prisustvovali dekan Fakulteta, prof.dr Muhamed Brka i prodekan za međunarodnu saradnju i naučnoistraživački rad, prof.dr. Jasmin Grahić, kao i pomoćnice ministrice Azemina Njuhović i Dženita Viteškić. U fokusu razgovora bili su aktuelni projekti, aktivnosti i kadrovska pitanja, kao i rad Gen-banke Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta i Oglednog poligona Butmir.

Ministrica Mesihović se zahvalila na konstruktivnom sastanku, s posebnim zadovoljstvom jer je vidljivo da Fakultet u planu ima održavanje značajnih događaja za promociju i napredak nauke i visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

“Posebno me raduje činjenica da će fakultet biti domaćin održavanja regionalnog treninga o temi 'Enhancing Genetic Gain through Genomic Selection in Mutation Breeding Programme', koji će se održati od 20. do 24. maja 2024. godine, a finansira ga Međunarodna agencija za atomsku energiju. Drugi važan događaj koji zaslužuje pažnju jeste i 34. naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije, koja će se održati od 9. do 11. oktobra 2024. godine u Sarajevu, o temi 'From Hidden Threats to Innovative Assets: Transformative Capacity of Agrifood systems'. Ovakvi događaji jasno pokazuju opredjeljenje Fakulteta da ide u skladu s modernim i inovativnim pristupom obrazovanju u segmentu poljoprivredno-prehrambenog sektora", naglasila je ministrica Mesihović.

Razgovarano je i o mogućnostima jačanja kapaciteta Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta UNSA. Tokom sastanka, dogovorena je i posjeta Oglednom poligonu Butmir Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, što će omogućiti ministrici i ostalim dužnosnicima Ministarstva da se upoznaju s konkretnim projektima i aktivnostima na terenu.



Objavljeno: 15.05.2024